Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Singraven: twee schuren in Beuningen

Kasteel Buitenplaats

Molendijk 37 te Denekamp
7580AA Beuningen (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Singraven: twee schuren

Inleiding Achter het koetshuis (Z) staan twee SCHUREN uit ca. 1870. De meest oostelijke schuur werd in 1986 geheel gerenoveerd Omschrijving Twee houten schuren onder met Hollandse pannen gedekte zadeldaken, met de eindgevels gericht naar koetshuis (N). De westelijke schuur is dicht en voorzien van vakwerk. De oostelijke schuur is aan de oostzijde gedeeltelijk open; de wanden bestaan hier uit latwerk. Waardering De twee schuren zijn van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de doelmatige vormgeving - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het landgoed Singraven (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513487
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorkant Huis Singraven
Raderen van de watermolen
Stuw

Singraven is een landgoed nabij Denekamp in de gemeente Dinkelland. Tot het landgoed behoren behalve de havezate ook de watermolen van Singraven (1448) aan de Dinkel, een koetshuis (1868) en een aantal pachtboerderijen.

Singraven wordt voor het eerst vermeld in 1381 en het eerste Huis Singraven dateert uit 1415. De naam Singraven betekent "grote gracht". Bewoners/eigenaren van het eerste huis Singraven waren onder andere de Oldenzaalse Begijnen en de graven van Bentheim. Het vervallen huis is in 1651-1653 gesloopt en vervangen door een nieuw huis waar in 1661 nog een traptoren aan is toegevoegd. Door vererving kwam het huis in bezit van onder andere de familie De Thouars en door verkoop in 1829 bij de familie Roessingh Udink. Diverse generaties van deze familie hebben het landgoed opgeknapt en verbouwd. Daarbij is de gevel 4 meter naar voren uitgebouwd, zijn de bouwhuizen aan de voorkant gesloopt om een vrij uitzicht te krijgen en is (in 1868) een grote oprijlaan vanaf de Ootmarsumsestraat naar het huis aangelegd[1]. De laatste particuliere bewoner/eigenaar, Willem Frederik Jan Laan (1891-1966), heeft in 1966 het landgoed, ook na forse verbouwingen en restauraties, in eigendom gegeven aan de Stichting Edwina van Heek. Daarbij is vastgelegd dat de door de heer Laan gedane aanpassingen behouden moeten blijven. Deze aanpassingen betreffen

Trivia

  • De watermolen van Singraven bestaat uit drie waterraderen met meerdere molens: een oliemolen, een korenmolen en de latere houtzaagmolen.
  • Singraven, en in het bijzonder de watermolens, waren geliefd bij schilders als Meindert Hobbema (bijvoorbeeld 'Moulin à Eau', Louvre) en Jacob van Ruisdael.
  • Sinds het vertrek van de nonnen staat Singraven bekend als spookhuis: een geest van een non waart volgens het volksverhaal rond en is voorbode van onheil. Het zou een kluizenaarster zijn die is ingemetseld en gestorven. [2]

Externe links


Monumenten in de buurt van Singraven: twee schuren in Beuningen

Singraven: koetshuis met bedrijfsgedeelte

Molendijk 39
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding KOETSHUIS met BEDRIJFSGEDEELTE, voor zover gelegen in de gemeente Denekamp, behorende tot de buitenplaats Singraven, gelegen ten ..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Direct achter het huis staat een als decoratie gebouwde WATERPUT uit circa 1870 bestaande uit een natuurstenen onderdeel wa..

Singraven

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Aan het einde van de Kasteellaan, op een schiereiland van de Dinkel, ligt het huis Singraven met de voorgevel op het noorden..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Rechts van het huis staat een hardstenen SOKKEL, gedateerd tussen 1780-1810 en gedecoreerd met festoenen. Waardering De SOK..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Aan weerszijden van het huis staan twee vroeg-18de-eeuwse (circa 1720) Bentheimer zandstenen TUINVAZEN; de vaas met deksel i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Singraven: twee schuren in Beuningen