Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fontein met beeldengroep in Beuningen

Tuin Park Landgoed

Molendijk 37 te Denekampn
7580AA Beuningen (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1944
Architect: Andries de Maaker


Beschrijving van Fontein met beeldengroep

Inleiding Tegen de noordkant van de moestuinmuur is in 1944 door architect Andries de Maaker een FONTEIN met beeldengroep in een architectonische setting geplaatst, die door De Maaker sterk gerestaureerd was. Omschrijving De architectonische setting van de uit gips vervaardigde beeldengroep wordt gevormd door een gemetselde muur met in het midden een halfronde uitstulping (serliana-motief) waarin zich 3 nissen bevinden. De op een zandstenen plint staande muur wordt aan weerszijden afgesloten door een gemetselde geblokte pijler bekroond door een zandstenen vaas. Voor de muur ligt een korfboogvormig geschulpt waterbassin, afgebakend door een bakstenen driesteenshoog muurtje. Voor de helblauw geschilderde nissen staat de uit gips vervaardigde beeldengroep: voor de grote nis in het midden staan 3 zeegoden tegen een schelpvormige achtergrond met daarvoor de fonteinkom gedragen door een solle; en twee paarden. De twee kleinere nissen aan weerszijden dienen als achtergrond voor twee putto-achtige zeemeerminnen. Waardering Fontein met beeldengroep van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - het materiaalgebruik, namelijk gips - de ornamentele waarde - de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van de tuin en het landgoed Singraven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513485
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fontein met beeldengroep in Beuningen

Singraven: twee tuinvazen

Molendijk bij 37
Losser
Omschrijving Aan weerszijden van een bomengroep nabij de moestuin staan twee 18de-eeuwse zandstenen TUINBEELDEN op taps toelopende sokkels..

Singraven: twee tuinvazen

Molendijk bij 37
Losser
Omschrijving Op het gazon voor de moestuinmuur staan twee vroeg-18de-eeuwse identieke zandstenen TUINVAZEN op een hoge sokkel. Op de gepro..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Nabij de moestuin staat een 18de-eeuwse Bentheimer zandstenen gedecoreerde SOKKEL met een geschulpte wijzerplaat, de loden ..

Moestuin met muur en schuur ten westen van het landhuis

Molendijk 37 te Denekamp
Beuningen (Gemeente Losser)
Inleiding De MOESTUIN met muur en schuur is aangelegd van 1920 tot 1922, ten westen van het landhuis. De kassen die tegen de zuidkant van d..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving In de tuinaanleg nabij de moestuin staat een vroeg-18de-eeuwse TUINTAFEL met gebeeldhouwde wit marmeren voet voorstellende e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fontein met beeldengroep in Beuningen