Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moestuin met muur en schuur ten westen van het landhuis in Beuningen

Tuin Park Landgoed

Molendijk 37 te Denekamp
7580AA Beuningen (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1920-1922


Beschrijving van Moestuin met muur en schuur ten westen van het landhuis

Inleiding De MOESTUIN met muur en schuur is aangelegd van 1920 tot 1922, ten westen van het landhuis. De kassen die tegen de zuidkant van de muur waren geplaatst, zijn tussen 1989 en 1992 verdwenen. Omschrijving De moestuin wordt aan de noordkant afgesloten door een bakstenen manshoge muur, waarin poorten aan de oost- en westkant toegang tot de moestuin verlenen. De poort bestaat uit twee vierkante pijlers, bekroond door pelikanen (O) en vazen (W), waartussen zich een segmentboog met ezelsrug en tandlijst bevindt. Aan de zuidkant van de muur rest van de kassen het bakstenen stookhuisje. De westzijde van de moestuin wordt begrensd door een L-vormige schuur. De wanden zijn uitgevoerd als palissade, het schilddak gedekt met grijze Hollandse pannen. Waardering De moestuin met muur en schuur is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de doelmatige vormgeving - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats - vanwege de ensemblewaarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513484
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moestuin met muur en schuur ten westen van het landhuis in Beuningen

Singraven: twee tuinvazen

Molendijk bij 37
Losser
Omschrijving Op het gazon voor de moestuinmuur staan twee vroeg-18de-eeuwse identieke zandstenen TUINVAZEN op een hoge sokkel. Op de gepro..

Fontein met beeldengroep

Molendijk 37 te Denekampn
Beuningen (Gemeente Losser)
Inleiding Tegen de noordkant van de moestuinmuur is in 1944 door architect Andries de Maaker een FONTEIN met beeldengroep in een architect..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Nabij de moestuin staat een 18de-eeuwse Bentheimer zandstenen gedecoreerde SOKKEL met een geschulpte wijzerplaat, de loden ..

Singraven: twee tuinvazen

Molendijk bij 37
Losser
Omschrijving Aan weerszijden van een bomengroep nabij de moestuin staan twee 18de-eeuwse zandstenen TUINBEELDEN op taps toelopende sokkels..

tuin park landgoed

Molendijk 37
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving In de tuinaanleg nabij de moestuin staat een vroeg-18de-eeuwse TUINTAFEL met gebeeldhouwde wit marmeren voet voorstellende e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moestuin met muur en schuur ten westen van het landhuis in Beuningen