Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eindenhout: tuinkoepel in Haarlem

Tuin Park Landgoed

Wagenweg 242
2012NP Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1918
Architect: firma Rooker & Agterberg (bouwer)


Beschrijving van Eindenhout: tuinkoepel

Inleiding In 1918 gebouwde TUINKOEPEL in de voormalige tuin van de voormalige buitenplaats Eindenhout waarvan het hoofdgebouw reeds als Rijksmonument is beschermd. De met Classicistische motieven gedecoreerde tuinkoepel staat in het bosperceel achter (ten noordwesten van) het hoofdgebouw. De halfronde bol die de bovenzijde afsloot stortte in 1948 in. Op de koepel stond een centrale sculptuur die een sirene voorstelde. Omschrijving Op rond basement ter hoogte van twee treden staande tuinkoepel (peristylium) bestaande uit acht ionische zuilen met fantasiekapitelen. Op de kapitelen rust een ronde architraaf, daarboven een met guirlandes versierd fries die door een kroonlijst wordt afgesloten. Voor de koepel liggen twee sfinxen. Het object is uitgevoerd in gewapend beton. Waardering Tuinkoepel met bijbehorende sfinxen van algemeen belang uit architectuur-, cultuur- en bouwhistorisch oogpunt vanwege de uniciteit van het vroege gebruik van gewapend beton voor een dergelijk tuinsierraad en de aan de stijl van het hoofdhuis aangepaste, Classicistisch geïnspireerde vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513481
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eindenhout: tuinkoepel in Haarlem

Huis Eindenhout

Wagenweg 242
Haarlem
Huis Eindenhout, "het huis met de beelden", classicistisch grotendeels houten landhuis, zuilen peristyle, tympanon, twee marmeren sfinxen op..

Vreedehoff

Wagenweg 244
Haarlem
"Vreedehoff", landhuis met in wezen rechthoekig grondplan, zakgoot in lengterichting lopend, 18e eeuwse hofstede, in de aanvang der 19e eeuw..

Uyt den Bosch

Spanjaardslaan 7
Haarlem
Inleiding In opdracht van A.H. baron van Hardenbroek van Ammerstol gebouwde VILLA genaamd Uyt den Bosch, gelegen aan de zuidrand van de Haa..

Monument Coster

Monument Coster Zuiderhoutlaan/Haarlemmerhout
Haarlem
MONUMENT Coster, door Douglas in 1823 naar ontwerp van J.D. Zocher ontworpen.

Twee dienstwoningen van het voormalige Bosch en Hoven

Caspar Fagellaan 8
Heemstede
Twee dienstwoningen van het v.m.Bosch en Hoven. 18e eeuw, lage fraaie woningen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eindenhout: tuinkoepel in Haarlem

Foto's (1)