Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spaar en Hout: tuinaanleg in Haarlem

Tuin Park Landgoed

Kleine Houtweg 139
2012CG Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1928-1930
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van Spaar en Hout: tuinaanleg

Inleiding Naar ontwerp van L.A. Springer gerealiseerde TUINAANLEG in gemengde tuinstijl, met aan de zuidzijde daarvan een moestuin. Naast het oudste bomenbestand staan op het terrein nog enkele objecten die behoorden bij de oude buitenplaats Spaarnhout. Dit zijn de houten tuinkoepel aan het Zuider Buiten Spaarne, vier sokkels en een ingangspartij aan de zuidzijde van het terrein. Behalve op de ingangspartij rust op deze objecten reeds rijksbescherming. Omschrijving De as van het tuin-ontwerp wordt gevormd door een rechte oost-westgerichte oprijlaan die in een rond voorplein eindigt. Aan beide zijde van de oprijlaan liggen gebogen zandpaden in een niet-symmetrische aanleg. Tussen de paden bevinden zich gazons waarin individuele bomen en boomgroepen van diverse soorten staan. Waardering Gemengde tuinaanleg met bijbehorende padenstelsels en groenvoorzieningen van algemeen belang als element uit de geschiedenis van de tuinarchitectuur en als oorspronkelijk en structurend onderdeel van het verzorgingstehuis Spaar en Hout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513472
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spaar en Hout: tuinaanleg in Haarlem

Spaer en Hout

Kleine Houtweg 139
Haarlem
"Spaer en Hout", modern gebouw blijft buiten beschouwing. Voor bescherming komt in aanmerking: de koepel aan het Spaarne gelegen, grotendeel..

Spaar en Hout: hoofdgebouw

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding In de as van de oprijlaan aan rond voorplein gelegen HOOFDGEBOUW dat in de structuur van het hoofdvolume nog delen van het oude b..

Spaar en Hout: poortcomplex

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding Op de T-vormige overgang van openbare weg en oprijlaan gelegen POORTCOMPLEX bestaande uit drie onderdelen: een centrale poort, ee..

Spaar en Hout: autogarage met baarruimte

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Omschrijving Op T-vormig grondplan gebouwde AUTOGARAGE MET BAARRUIMTE ter hoogte van één bouwlaag met samengestelde kap met lei in Maasde..

Spaar en Hout: lantaarnpaal

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding In 1924 door P.L. Marnette ten behoeve van de uitbreiding van Amsterdam-Zuid ontworpen LANTAARNPAAL in de stijl van de Amsterdams..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spaar en Hout: tuinaanleg in Haarlem

Foto's (1)