Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spaar en Hout: lantaarnpaal in Haarlem

Overig

Kleine Houtweg 139
2012CG Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: P.L. Marnette


Beschrijving van Spaar en Hout: lantaarnpaal

Inleiding In 1924 door P.L. Marnette ten behoeve van de uitbreiding van Amsterdam-Zuid ontworpen LANTAARNPAAL in de stijl van de Amsterdamse School. Het model werd bij de ijzergieterij Nering Bögel te Deventer vervaardigd. Ook buiten Amsterdam vond het model toepassing zoals bij Spaar en Hout waar ter verlichting van de oprijlaan een zig-zagopstelling werd gerealiseerd van twee palen aan de noordzijde en drie aan de zuidzijde. In 1986 werden de vijf lantaarnpalen alle aan de zuidzijde van de oprijlaan geplaatst. Omschrijving Conische, in gietijzer vervaardigde lantaarnpaal bestaande uit een verticaal gedeelte onder het maaiveld, een vierkante voetplaat op maaiveldhoogte, een uitkragende voet, een conische schacht en een open armatuur afgedekt door een cirkelvormige plaat met halve bol. Aan de onderzijde van de schacht staat: NERING BÖGEL DEVENTER. Aan de andere zijde bevindt zich een serviceluik. Armatuur en serviceluik zijn afneembaar. Waardering De lantaarnpaal is van algemeen belang als gaaf bewaard voorbeeld van industriële vormgeving uit het Interbellum, alsmede als functioneel en oorspronkelijk onderdeel van het verzorgingstehuis Spaar en Hout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513468
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spaar en Hout: lantaarnpaal in Haarlem

Spaer en Hout

Kleine Houtweg 139
Haarlem
"Spaer en Hout", modern gebouw blijft buiten beschouwing. Voor bescherming komt in aanmerking: de koepel aan het Spaarne gelegen, grotendeel..

Spaar en Hout: hoofdgebouw

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding In de as van de oprijlaan aan rond voorplein gelegen HOOFDGEBOUW dat in de structuur van het hoofdvolume nog delen van het oude b..

Spaar en Hout: poortcomplex

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding Op de T-vormige overgang van openbare weg en oprijlaan gelegen POORTCOMPLEX bestaande uit drie onderdelen: een centrale poort, ee..

Spaar en Hout: autogarage met baarruimte

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Omschrijving Op T-vormig grondplan gebouwde AUTOGARAGE MET BAARRUIMTE ter hoogte van één bouwlaag met samengestelde kap met lei in Maasde..

Spaar en Hout: lantaarnpaal

Kleine Houtweg 139
Haarlem
Inleiding In 1924 door P.L. Marnette ten behoeve van de uitbreiding van Amsterdam-Zuid ontworpen LANTAARNPAAL in de stijl van de Amsterdams..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)