Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige woonhuis met bedrijfspand en bijbehorende wagenpoort in Haarlem

Nijverheid Industrie

Klokhuisplein 1
2011HK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1639 (woonhuis) 1871 (bedrijfspand)


Beschrijving van Voormalige woonhuis met bedrijfspand en bijbehorende wagenpoort

Inleiding Samengesteld pand bestaande uit een 17de-eeuws voormalig WOONHUIS met BEDRIJFSPAND uit 1871 en bijbehorende WAGENPOORT in neo-Hollandse Renaissancestijl, oorspronkelijk behorend tot het complex van drukkerij Enschedé, die hier van 1761 tot 1993 was gevestigd. De wagenpoort stond aanvankelijk naast het pand met tuitgevel maar is bij de bouw van het bedrijfspand in 1871 naar de huidige locatie verplaatst. In de poort bevindt zich een gedenksteen naar ontwerp van J.A.G. v.d. Steur, uitgevoerd door beeldhouwer G. Veldheer. Het samengestelde pand met bijbehorende wagenpoort vormt als restant van het Enschedécomplex onderdeel van de gesloten gevelwand van het Klokhuisplein. Omschrijving Het voormalige 17de-eeuwse woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak dat haaks op het Klokhuisplein is geprojecteerd. De voorgevel is opgetrokken in bruine baksteen met speklagen en eindigt in een tuitgevel met zandstenen frontonbekroning. Beganegronds twee vensters en een deur en op de verdieping twee vensters onder korfbogen. In de geveltop een kleiner zoldervenster onder korfboog. Het bedrijfspand uit 1871 telt twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig aan het Klokhuisplein ligt. De voorgevel is opgetrokken in bruine baksteen met natuurstenen speklagen en sierstenen en bevat zes vensterassen waarvan de buitenste twee iets risaleren. Beganegronds vijf vensters met kruiskozijn onder strekken en uiterst rechts een dubbele deur onder bovenlicht. Op de verdieping zes zesruitsvensters onder korfbogen. In de rechter zijgevel beganegronds één en op de verdieping twee vensters. Rondom een geprofileerde gootlijst op klossen voorzien van leeuwenkoppen. In het midden van de gevel een dakkapel met afgeknot topgeveltje bekroond door een klein fronton. Naast het bedrijfspand staat de wagenpoort met frontonbekroning en korfboogvormige doorgang. De poort is voorzien van natuurstenen sierbanden en bovenop twee sierbollen. Waardering Het 17de-eeuwse voormalige woonhuis met bedrijfspand uit 1871 en bijbehorende wagenpoort is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voormalige onderdelen van het Enschedécomplex in de gevelwand van het Klokhuisplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige woonhuis met bedrijfspand en bijbehorende wagenpoort in Haarlem

De klokhuistoren

Klokhuisplein 1
Haarlem
Inleiding De KlokhuisTOREN dateert uit 1918 en is in opdracht van de drukkersfirma Enschedé gebouwd naar ontwerp van de architect D.E.L. v..

Orgel in concertgebouw

Klokhuisplein 2
Haarlem
Concertgebouw, vanwege het orgel gemaakt door A. Cavaille-Coll, in 1875, met drie klavieren en vrij pedaal, gerestaureerd in 1965 door de fi..

Pand met lijstgevel onder zadeldak

Lange Begijnestraat 30
Haarlem
Pand met lijstgevel onder zadeldak, 18e eeuw.

Pand met lijstgevel

Lange Begijnestraat 34
Haarlem
Pand met lijstgevel XVII vermoedelijk met oorspronkelijke onderpui. Bescheiden architectuur, doch van oudheidkundige waarde.

Pand met klokgevel met voluten, gedekt door driehoekig fronton

Riviervismarkt 19
Haarlem
Pand met klokgevel met voluten, gedekt door driehoekig fronton.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)