Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Haarlem

Woonhuis

Scheltemakade 1
2012TD Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1920
Architect: F.L. Wright

(1 recensie)

Beschrijving van Villa

Inleiding Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA, in uiterlijk karakter geïnspireerd op de bouwwijze van enkele houten huizen van de Amerikaanse architect F.L. Wright. De villa werd gebouwd in 1920 naar ontwerp van J.B. van Loghem. Opdrachtgever was de tabakshandelaar E. Scheltema. Van Loghem voegde in 1925 het op vier schragen geplaatste balkon aan de voorzijde toe. In 1958 werden naar ontwerp van J.P. Kloos twee kleine blokvormige volumen toegevoegd, respectievelijk een fietsenberging tussen huis en garage en een keuken. De hoofdingang werd toen verplaatst van de west- naar de noordzijde. Omschrijving Op vierkant grondplan gebouwde villa bestaande uit twee bouwlagen onder overstekend tentdak met flauwe helling, bekleed met mastiek en bekroond door een centrale makelaar. De gevels van de blokachtige houtskeletbouw (op meter-moduul) bestaan uit horizontale houten delen. De in rode baksteen gemetselde schoorsteen is geheel buiten het huis geplaatst aan de noordzijde. Het pand wordt horizontaal geleed door individuele en gekoppelde om de hoek gaande vensters, op de verdieping geplaatst tussen het overstek van de kap en een omgaande lijst die de onderdorpels van de vensters met elkaar verbindt. Horizontale geleding wordt op de parterre mede bewerkstelligd door middel van een omgaande luifel over west- en zuidgevel, waardoor respectievelijk keukendeur en entree (W) en de deur naar de woonkamer (Z) onder één architectonisch element zijn gebracht. De bovenzijde van de luifel bevindt zich op dezelfde hoogte als de bovenzijde van de vensters op de parterre. De luifel hangt met smeedijzeren hengsels aan het beschot van de verdieping. Het beschot tussen de vensters op de verdieping is groen, het overige beschot is bruin. Het hout van de vensters is evenals het omgaande lijstwerk geel. De indeling van de plattegrond kenmerkt zich door een hal van waaruit alle vertrekken op de begane grond bereikbaar zijn. De woonvertrekken liggen op het zuiden en oosten. De binnenmuren zijn uitgevoerd in rode baksteen. Waardering Gaaf bewaard gebleven houten villa van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de architectonische vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik en als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw voor welgestelden. De villa is voorts van belang als onderdeel binnen het oeuvre van J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513444
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa
1
Recensie door: ()
Bouwjaar: 1920. F.L. Wright moet J.B. VAN LOGHEM zijn...
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Haarlem

't Zonnehuis

Scheltemakade 20
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA genaamd: "'T ZONNEHUIS", in de jaren 1919-1920 in een zakelijk-expressionistische tr..

Complex middenstandswoningen rond gemeenschappelijke tuin

Zonnelaan 1
Haarlem
Door Ir J.B. van Loghem in 1920-1922 voor de woningbouwvereniging 'Tuinwijk' gebouwd complex middenstandswoningen rond een gemeenschappelijk..

Grenssteen

Grenssteen Schalkwijkerweg
Haarlem
Grenssteen met opschrift; Haarlem/Haarlemmerliede.

Zuiderhout: blok van vier herenhuizen

Crayenesterlaan 57
Haarlem
Inleiding In 1923-'24 naar ontwerp van Johan Brouwer en J.C. Brand jr. gebouwd BLOK VAN VIER HERENHUIZEN. Het blok, dat aan de noordzijde v..

De Steenhaag

Zonnelaan 2
Haarlem
Inleiding Temidden van rondomgaande tuin tussen Zonnelaan en Zuider Buiten Spaarne gelegen VILLA, genaamd "De Steenhaag", in hoofdvorm geï..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Haarlem

Foto's (1)