Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Willem van Oranjeschool in Haarlem

Gebouw

Rozenhagenstraat 15
2021CG Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Willem van Oranjeschool

Inleiding Naar ontwerp van Tj. Kuipers in 1921 gebouwde SCHOOL in geprononceerde stedenbouwkundige situering. De school ligt in de as van het driehoekige Rozenhagenplein en vormt hiervan de noordelijke afsluiting. De gereformeerde school droeg aanvankelijk de naam Dr. A. Kuyperschool en heet na een fusie met een andere protestants christelijke basisschool Willem van Oranjeschool. De school is via de achterzijde verbonden met een apart paviljoen dat werd gebouwd als kleuterschool en thans als peuterspeelzaal dient. Dit paviljoen heeft een eigen ingang aan de zijde van de Patrimoniumstraat. De architectuur van basisschool en peuterspeelzaal is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Op compact vlindervormig grondplan gebouwde school bestaande uit één bouwlaag met kapverdieping. De kapverdieping bevindt zich in een samengestelde mansardekap die is gedekt met rode Hollandse pan. De vlindervorm opent zich op het Rozenhagenplein (Z) aan welke zijde zich ook de leslokalen bevinden. Het symmetrisch opgezette gebouw heeft een centrale hoofdingang die wordt geflankeerd door schuin naar voren springende bouwvolumes die elk door een topgevel in de vorm van de mansardekap worden ingeleid. De topgevels geven licht aan de hier gesitueerde leslokalen. De overige in de kap gebrachte lokalen worden verlicht door grote dakkapellen. Het centrale karakter van de hoofdingang wordt benadrukt door een in de kap gebracht venster ter breedte van vier ramen, dat hier als zelfstandig - dat wil zeggen niet in de pandekking opgenomen volume - is behandeld. Het pand is opgetrokken in rode baksteen. Centraal in de nok staat een met lood beklede klokkenstoel Dit verticale element accentueert het symmetrische karakter van het pand en de plaats van de hoofdingang die zich bevindt in een merendeels in hout uitgevoerd portiek met fronton en rijk gesneden zuilen. De vensters zijn onlangs weer alle voorzien van ramen met de oorspronkelijke meerruits roedenverdeling. Het interieur van de school is grotendeels in de oorspronkelijk staat. Waardering Het gaaf bewaarde schoolgebouw uit 1921 is van algemeen belang uit architectuurhistorisch-, stedenbouwkundig- en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de esthetische kwaliteit en de prominente stedenbouwkundige situering. Cultuurhistorische betekenis heeft de school als historisch- functioneel onderdeel van de in oorsprong gereformeerde Patrimoniumbuurt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Willem van Oranjeschool in Haarlem

Dubbele villa in eclectische trant

Prinsen Bolwerk 9
Haarlem
Inleiding Tegen een glooiing van de bolwerken gebouwde dubbele VILLA in eclectische trant naar ontwerp van L. Tollenaar uit 1869. Het pand ..

Villa in neoclassicistische trant

Prinsen Bolwerk 3
Haarlem
Inleiding Tegen helling van de bolwerken en op geruime afstand van rijweg gebouwde VILLA in neoclassicistische trant naar ontwerp van J. va..

Villa in Eclectische trant

Prinsen Bolwerk 1
Haarlem
Inleiding Tegen glooiing van de bolwerken gebouwde VILLA in Eclectische trant naar ontwerp van J.H. van Ek uit 1869. Het pand behoort tot d..

Droste Cacao

Harmenjansweg 129
Haarlem
Inleiding Vanaf 1890 tussen Harmenjansweg en Noorder Buiten Spaarne gevestigde CHOCOLADEFABRIEK van de voormalige firma Droste. De te besch..

IJzeren spoorwegviaduct met bijbehorend hekwerk

Stationsplein 5
Haarlem
Inleiding IJzeren SPOORWEGVIADUCT met bijbehorend HEKWERK, als onderdeel van het in Art Nouveau gedetailleerde station (monnr. 19786) naar ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)