Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in eclectische trant in Haarlem

Woonhuis

Prinsen Bolwerk 9
2011MA Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1869
Architect: L. Tollenaar


Beschrijving van Dubbele villa in eclectische trant

Inleiding Tegen een glooiing van de bolwerken gebouwde dubbele VILLA in eclectische trant naar ontwerp van L. Tollenaar uit 1869. Het pand behoort tot de bouwstroom die in hoofdzaak tussen 1864 en 1870 resulteerde in de realisering van elf villa's op de bolwerken, die kort na 1821 naar ontwerp van J.D. Zocher jr. tot geaccidenteerd wandelpark in Engelse landschapsstijl waren getransformeerd. De dubbele villa is nog steeds als zodanig in gebruik. Omschrijving Symmetrisch opgezette dubbele villa op kruisvormig grondplan en bestaande uit twee bouwlagen onder samengesteld schilddak, gedekt met zwarte muldenpan. Het kruisvormige hoofdvolume bestaat in feite uit twee T-vormige volumen, de westelijke en oostelijke helft van de villa, die met de bovenzijde van de T tegen elkaar zijn geplaatst. Het pand maakt met vier vensterassen front naar de rijweg, de middenrisaliet bevat twee vensterassen. De beide zijgevels hebben elk één vensteras. De achtergevel is gelijk aan de voorgevel. Aan weerszijden van de middenrisaliet bevindt zich een op houten zuilen geplaatst balkon over de gehele binnenhoek van het hoofdvolume. Het pand is opgetrokken uit witgepleisterde baksteen op licht vooruitspringende grijsgepleisterde plint. De middenrisaliet wordt verticaal geleed met spaarvelden waarin zich de vensterassen bevinden. Het muurvlak van de risaliet tussen de vensterassen is eveneens voorzien van een spaarveld. Hierop bevindt zich een console in een neo-gotische trant. Andere neo-gotische elementen worden gevormd door de wenkbrauwen boven de vensters. Meer neo-classicistisch van karakter zijn de pilasterachtige hoekversieringen en het rondomgaande fries met de kroonlijst. De vensters zijn overwegend licht getoogd, alle in hout uitgevoerd en nog incidenteel voorzien van T-vormige ramen. Na 1900 is in de bovenlichten van de parterre glas-in-lood geplaatst. Waardering De in hoofdvorm en detailllering merendeels gaaf bewaarde villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de negentiende eeuwse villa-bebouwing in relatie tot de landschappelijke aanleg van de bolwerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513414
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in eclectische trant in Haarlem

Villa in neoclassicistische trant

Prinsen Bolwerk 3
Haarlem
Inleiding Tegen helling van de bolwerken en op geruime afstand van rijweg gebouwde VILLA in neoclassicistische trant naar ontwerp van J. va..

Villa in Eclectische trant

Prinsen Bolwerk 1
Haarlem
Inleiding Tegen glooiing van de bolwerken gebouwde VILLA in Eclectische trant naar ontwerp van J.H. van Ek uit 1869. Het pand behoort tot d..

Willem van Oranjeschool

Rozenhagenstraat 15
Haarlem
Inleiding Naar ontwerp van Tj. Kuipers in 1921 gebouwde SCHOOL in geprononceerde stedenbouwkundige situering. De school ligt in de as van h..

IJzeren spoorwegviaduct met bijbehorend hekwerk

Stationsplein 5
Haarlem
Inleiding IJzeren SPOORWEGVIADUCT met bijbehorend HEKWERK, als onderdeel van het in Art Nouveau gedetailleerde station (monnr. 19786) naar ..

Dubbele villa in sobere eclectische trant

Kennemerplein 11
Haarlem
Inleiding Dubbele VILLA in sobere eclectische trant naar ontwerp van P. Jung uit 1869. Het pand is stedenbouwkundig prominent gesitueerd en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)