Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa in sobere eclectische trant in Haarlem

Woonhuis

Kennemerplein 11
2011MH Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Dubbele villa in sobere eclectische trant

Inleiding Dubbele VILLA in sobere eclectische trant naar ontwerp van P. Jung uit 1869. Het pand is stedenbouwkundig prominent gesitueerd en ligt overhoeks ten opzichte van de zuidoostelijke binnenhoek van het Kennemerplein. De rondomgaande tuin is onlangs heringericht, de achterzijde is thans parkeerplaats. De villa behoort tot de bouwstroom die in hoofdzaak tussen 1864 en 1870 resulteerde in de realisering van elf villa's op de bolwerken. De bolwerken waren kort na 1821 naar ontwerp van J.D. Zocher jr. tot geaccidenteerd wandelpark in Engelse landschapsstijl getransformeerd. De villa werd onlangs aan de achterzijde voorzien van een verdiepingloze uitbouw die buiten de bescherming valt. Het dubbele pand heeft thans (1993) een kantoorfunctie. Omschrijving De dubbele villa staat op rechthoekig grondplan en heeft twee bouwlagen onder schilddak met zwarte Hollandse pan. Het door omgaand fries met kroonlijst afgesloten pand heeft een symmetrische opzet met een gevelbreedte van acht vensterassen en een diepte van drie vensterassen. In de voorgevel (zuidwest) worden de buitenste twee vensterassen op de parterre ingenomen door erkers. In de derde en zesde vensteras zijn voordeuren en getoogde dakkapellen geplaatst welke laatste zich direct boven de kroonlijst bevinden. Erkers en voordeuren dateren mogelijk van enige decennia na de bouw doch van vóór 1910. Het pand is opgetrokken in witgepleisterde baksteen boven grijze plint. De gevels worden horizontaal geleed door cordonlijsten die de onderdorpels van de vensters op de beide bouwlagen met elkaar verbinden. De geprofileerde vensteromlijstingen benadrukken de afronding van de twee bovenhoeken en bevatten een centrale decoratie boven de vensters. De vensters zijn alle van hout en bevatten draai- en schuiframen, op de verdieping steeds met T-profiel. Boven de erkers doorbreken vier dubbele openslaande deuren de cordonlijst op vier punten. In een aantal vensterassen van zijgevels en achtergevel bevinden zich spaarvelden. De beide zijgevels hebben dubbele terrasdeuren die respectievelijk in 1910 en 1912 ter plaatse van een venster zijn aangebracht. De vergrote muuropeningen werden weer voorzien van afgronde bovenhoeken. In 1912 werden ook twee vensters in de achtergevel van nummer 13 tot één venster samengevoegd. Waardering De uit 1869 daterende Eclectische dubbelvilla is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de 19de-eeuwse villa-bebouwing in relatie tot de landschappelijke aanleg van de Bolwerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa in sobere eclectische trant in Haarlem

Villa in eclectische trant

Kennemerplein 3
Haarlem
Inleiding VILLA in eclectische trant naar ontwerp van L.P. Zocher uit 1866. Het pand is stedenbouwkundig prominent gesitueerd tegen een hel..

Villa in Eclectische trant

Kennemerplein 1
Haarlem
Inleiding VILLA in Eclectische trant naar ontwerp van A. van der Steur uit 1865. Het pand behoort tot de bouwstroom die in hoofdzaak tussen..

Villa in Eclectische trant

Prinsen Bolwerk 1
Haarlem
Inleiding Tegen glooiing van de bolwerken gebouwde VILLA in Eclectische trant naar ontwerp van J.H. van Ek uit 1869. Het pand behoort tot d..

IJzeren spoorwegviaduct met bijbehorend hekwerk

Stationsplein 5
Haarlem
Inleiding IJzeren SPOORWEGVIADUCT met bijbehorend HEKWERK, als onderdeel van het in Art Nouveau gedetailleerde station (monnr. 19786) naar ..

Welgelegen

Kennemerplein 2
Haarlem
Huis "Welgelegen" deftig woonhuis XIX A. Sobere architectuur van monumentale allure.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)