Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningblok van 13 woningen in Haarlem

Woonhuis

Kopsstraat 2
2013DT Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Woningblok van 13 woningen

Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit dertien woningen aan de zuidzijde van de Kopsstraat. Dit aaisymmetrische blok staat op langwerpig grondplan dat door onregelmatige afwisseling van vooruitspringende en terugliggende onderdelen aan voorzijde (straatzijde) en achterzijde slingerend van karakter is. Dit blok heeft aan de straatzijde vier risalieten met ononderbroken gootlijst en komt in zoverre overeen met het blok aan Brouwerskade 79-85. Afwijkend is echter dat tussen de eerste risaliet vanaf de Hoofmanstraat en de derde risaliet vanaf de Anslijnstraat een vooruitspringend gevelgedeelte ter breedte van zeven vensterassen is geplaatst waarin zich in oorsprong drie winkels bevonden. Dit gevelgedeelte is net als de risalieten hoger dan de terugliggende partijen. Binnen het complex betreft het hier het langste ononderbroken gevelvlak. Het biedt ruimte aan vier woningen. Afwijkend van de overige blokken is ook dat de voordeuren naar de vier betreffende woningen zich evenwijdig in plaats van haaks op de straatrichting bevinden. Ook zijn er geen over de hoeken geplaatste vensters. Deze vensters bevinden zich weer wel in het volume dat een trapsgewijze overgang vormt tussen de terugliggende partijen en het brede vooruitspringende gevelvlak. Voor het overige heeft dit woningblok dezelfde kenmerken als genoemd bij de algemene complexbeschrijving Waardering Zakelijk-Expressionistisch woningblok van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend functioneel onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe, naar ontwerp van J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513347
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningblok van 13 woningen in Haarlem

Woningblok van 14 woningen

Merkmanstraat 1
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit veertien woningen aan de noordzijde van de ..

Woningblok van 14 woningen

Merkmanstraat 2
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit veertien woningen aan de zuidzijde van de M..

Woningblok van 10 woningen

Brouwerskade 59
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit tien woningen aan de Brouwerskade, de noord..

Woningblok van 4 woningen

Hoofmanstraat 9
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK, bestaande uit vier woningen aan de Hoofmanstraat nabij d..

Woningblok van 8 woningen

Anslijnstraat 6
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit acht woningen aan de westzijde van de Ansli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningblok van 13 woningen in Haarlem

Foto's (1)