Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenshapsgebouw in Haarlem

Gebouw

Hoofmanstraat 12
2013DR Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Gemeenshapsgebouw

Omschrijving GEMEENSCHAPSGEBOUW aan de westzijde van de Hoofmanstraat, bestaande uit een vergaderkamer met bovenwoning en een voormalige buurtzaal oorspronkelijk voorzien van hoge verticale vensters. Het gemeenschapsgebouw staat op rechthoekig grondplan, dat een hoek van negentig graden vormt met het grondplan van het aangebouwde woningblok aan Hoofmanstraat 6-10. De westelijke helft van de plattegrond bevat de minder opvallend gesitueerde voormalige buurtzaal die van de oostelijke helft wordt gescheiden door een vooruitspringende hoge schoorsteen. De oostelijke helft, met daarin de vergaderkamer met bovenwoning springt ten opzichte van de holronde rooilijn van de Hoofmanstraat sterk naar voren waardoor een geprononceerde stedenbouwkundige situering ontstaat. De architectuur van deze oostelijke helft, in feite de hoekpartij tussen buurtzaal en genoemd woningblok aan de Hoofmanstraat, beantwoordt aan de opvallende situering door een teruggeplaatste vierkante hoektoren met daarin de hoofdingang, trappenhuis en een rookkanaal, herkenbaar door de iets hoger opgemetselde opening. De overgang tussen de met vier bouwlagen overeenkomende torenhoogte en de in dit complex gangbare hoogte van twee bouwlagen, wordt gevormd door een derde bouwlaag die net als de toren is teruggeplaatst en deze aan de noord- en westzijde omsluit. De toren bevat drie smalle verticale vensters ter hoogte van de drie bovenste bouwlagen. De eerste opgang van de trap vanaf de ingang wordt verlicht door twee vierkante vierruits vensters waarvan er één halverwege de parterre en de eerste verdieping is geplaatst. Getuige het metselwerk in de blinde top (zuidzijde) van de toren is rekening gehouden met het plaatsen van een uurwerk (doch dit is niet uitgevoerd). De overluifelde ingang met de originele dubbele paneeldeuren, bevindt zich in een uitgebouwd volume waarboven een plat met gemetselde borstwering is gesitueerd. Dit plat is toegankelijk via een deur in het trappenhuis. Naast de verticale elementen van de hoektoren en de genoemde schoorsteen tussen buurtzaal en vergaderzaal, wordt een derde verticaal element gevormd door een in het muurvlak gehouden schoorsteen die de gootlijst van de partij waarin zich de vergaderzaal bevindt in de zuidoostelijke hoek doorsnijdt. In de vergaderkamer een in groen geglazuurde baksteen uitgevoerde schouw. Waardering Zakelijk-Expressionistisch gemeenschapsgebouw met bovenwoning van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend functioneel onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe, naar ontwerp van J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemeenshapsgebouw in Haarlem

Woningblok van 3 woningen

Hoofmanstraat 6
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK, bestaande uit drie woningen aan de westzijde van de Hoof..

Woningblok van 30 woningen

Hoofmanstraat 14
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit dertig woningen over het grootste deel van ..

Woningblok van 4 woningen

Hoofmanstraat 9
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK, bestaande uit vier woningen aan de Hoofmanstraat nabij d..

Woningblok van 2 woningen

Hoofmanstraat 5
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehage gebouwd WONINGBLOK, bestaande uit twee woningen aan de Hoofmanstraat nabij de..

Woningblok van 8 woningen

Anslijnstraat 6
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit acht woningen aan de westzijde van de Ansli..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeenshapsgebouw in Haarlem

Foto's (1)