Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ripperdakazerne: dienstwoning in Haarlem

Woonhuis

Saenredamstraat 77
2021ZP Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1883-1884


Beschrijving van Ripperdakazerne: dienstwoning

Inleiding Midden-westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en bestaande uit twee paar dwars ten opzichte van de Saenredamstraat staande woningblokken op geruime afstand aan weerszijden van een dubbele woning evenwijdig aan deze straat, uitgevoerd in sobere eclectische trant naar ontwerp van I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en in oorsprong behorende bij de Ripperdakazerne. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd blok van vijf woningen, bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met rode Hollandse pan. In de nok bevinden zich vier schoorstenen. Het blok bevat in de lengte tien vensterassen en in de breedte (kopgevels) twee vensterassen. Elke woning heeft een breedte van twee vensterassen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gebosseerde en licht uitgemetselde hoeken zijn gemetseld in gele baksteen. Het muurwerk is verder gedecoreerd met cordonlijsten tussen parterre en kapverdieping en horizontale lijsten in de toppen van de kopgevels. Dit lijstwerk is steeds gepleisterd. Ook de decoratie van de ontlastingsbogen is gepleisterd. De overgang tussen muurwerk en kap wordt aan alle lange gevels gevormd door een houten kroonlijst. Aan de kopgevels rusten de licht overstekende dakschilden op doorgetrokken vlieringhouten. De dakschilden worden door gladde windveren beëindigd. De vensters bevatten nog te dele houten schuiframen. De oorspronkelijk roedenverdeling van de ramen is soms nog aanwezig in de bovenlichten. De schuiframen hebben nog merendeels de oorspronkelijke negenruitsverdeling. Waardering Het voormalige blok dienstwoningen uit 1883-84 is samen met de vier andere blokken dienstwoningen aan de Saenredamstraat van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex van de Ripperdakazerne. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513334
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ripperda kazerne
Ripperdakazerne in 2010
Ripperdakazerne in 2010
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie kazerne
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1882
Bouw gereed 1884
Verbouwing 2005
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513325
Architect majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Ripperdakazerne eind 19e eeuw

De Ripperda Kazerne is een voormalige kazerne van de cavalerie in Haarlem, de voormalige kazerne is te vinden aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Op het terrein waar ooit de kazerne gevestigd was, bevinden zich nu woningen en kleine kantoorruimten. Het terrein heet tegenwoordig 'De Ripperda'.

In de 19e eeuw waren de manschappen van het garnizoen van Haarlem gelegerd in de kazerne aan de Koudenhorn 2, het huidige Haarlemse politiebureau. De officieren en onderofficieren waren ingekwartierd verspreid in de stad. In 1877 stelt de Minister van Oorlog voor om aan de Kleverlaan een cavaleriekazerne te bouwen waar iedereen ondergebracht kon worden. Op 11 oktober 1882 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kazerne en twee jaar later werd het complex opgeleverd en in gebruik genomen. Het ontwerp is van de hand van majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en bestond onder andere uit een kazernegebouw, een foeragemagazijn, woningen voor getrouwde officieren, een gymzaal, een manege en vier paardenstallen. Bijna alle gebouwen zijn bewaard gebleven, één stal en de gymzaal zijn in de 20ste eeuw afgebroken. Vanaf de jaren '20 van de 20ste eeuw worden de paarden vervangen door auto's en motoren, de stallen worden garages. In 1934 werd de kazerne, die in aanvang Cavaleriekazerne heette, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum omgedoopt in Ripperdakazerne naar Wigbolt Ripperda, een geus die leiding gaf aan de Haarlemmers tijdens het beleg van Haarlem.

Eind 1992 vertrokken alle militairen uit de kazerne, het terrein werd aangekocht door de gemeente Haarlem om er woningen en kantoren te bouwen. De oude gebouwen bleven staan en werden omgevormd tot eengezinswoningen en appartementen, daarnaast werden er ook nieuwe gebouwen gebouwd. Tot de aanvang van de bouw, tussen december 1992 en 2000, deed het centrum dienst als opvanglocatie voor vluchtelingen, eerst voor Bosnische vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië, daarna als (tijdelijk) opvangcentrum voor asielzoekers. De renovatie en nieuwbouw op het terrein van de Ripperda Kazerne startte in 2005 en werd in 2009 afgerond. Het foeragegebouw dient nu als kinderdagopvang en in de oude paardenmanege zijn nu bedrijven gevestigd.


Monumenten in de buurt van Ripperdakazerne: dienstwoning in Haarlem

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 87
Haarlem
Inleiding Meest westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en b..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 73
Haarlem
Inleiding Middelste blok van een groep van vijf blokken met voormalige DIENSTWONINGEN. Het middelste blok werd in 1883-1884 gebouwd in sobe..

Ripperdakazerne: manage en vier paardenstallen

Karabiniersstraat 1
Haarlem
Inleiding In 1883-1884 gebouwde MANEGE met vier PAARDESTALLEN ten noordwesten van het stallengebouw van de Ripperdakazerne naar ontwerp va..

Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan

Nieuwe Manegeplein 1
Haarlem
Inleiding Ten zuidoosten van het manege-en stallengebouw van de Ripperdakazerne gelegen voormalige tweede overdekte RIJBAAN met tribune, ge..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 63
Haarlem
Inleiding Midden-oostelijk blok van een groep van vier blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)