Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan in Haarlem

Militair Object

Nieuwe Manegeplein 1
2023GG Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan

Inleiding Ten zuidoosten van het manege-en stallengebouw van de Ripperdakazerne gelegen voormalige tweede overdekte RIJBAAN met tribune, gebouwd in 1907 ter vervanging van een open rijbaan. De bouw stond onder leiding van de genie-officieren W.G.L. Versteeg en A.M. de Blauw en is uitgevoerd in overgangsarchitectuur. NB De na 1960 gerealiseerde éénlaags uitbouw aan de voorzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd overdekte rijbaan bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak. Aan de voorzijde heeft het object een lagere uitgebouwde partij - de oorspronkelijke tribune - die bestaat uit twee vooruitspringende volumes onder zadeldak en een verbindend dwarsvolume onder flauw hellend lessenaarsdak, voorzien van brede getoogde bovenlichten. Alle licht overstekende daken zijn bedekt met zwarte kruispannen. In de beide vooruitspringende volumes bevinden zich de oorspronkelijke toegangen naar de tribune (Z) en naar de rijbaan (N), respectievelijk in een hardstenen plaat aangegeven met TRIBUNE en RIJBAAN. Het muurwerk is gemetseld in rode baksteen die in de ontlastingsbogen en in de onderdorpels respectievelijk met zandsteen en hardsteen wordt afgewisseld. Het muurwerk van de beide zijgevels (Z en N) is door middel van muurdammen geleed in negen spaarvelden. In elk spaarveld bevindt zich een meerdelig kozijn met meerruits ramen. Net als de ten dele getoogde vensterpartijen in de voor- en achtergevel zijn de vensters alle van hout en nog merendeels voorzien van de oorspronkelijke meerruits roedenverdeling. De achtergevel heeft aan weerszijden van een (dichtgemetselde) ingang twee vensters, overeenkomstig de vensters in de zijgevel maar van een groter formaat. Waardering De voormalige tweede overdekte rijbaan uit 1907 behorende bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis en vanwege de ensemblewaarde als overwegend gaaf bewaard historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513329
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ripperda kazerne
Ripperdakazerne in 2010
Ripperdakazerne in 2010
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie kazerne
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1882
Bouw gereed 1884
Verbouwing 2005
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513325
Architect majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Ripperdakazerne eind 19e eeuw

De Ripperda Kazerne is een voormalige kazerne van de cavalerie in Haarlem, de voormalige kazerne is te vinden aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Op het terrein waar ooit de kazerne gevestigd was, bevinden zich nu woningen en kleine kantoorruimten. Het terrein heet tegenwoordig 'De Ripperda'.

In de 19e eeuw waren de manschappen van het garnizoen van Haarlem gelegerd in de kazerne aan de Koudenhorn 2, het huidige Haarlemse politiebureau. De officieren en onderofficieren waren ingekwartierd verspreid in de stad. In 1877 stelt de Minister van Oorlog voor om aan de Kleverlaan een cavaleriekazerne te bouwen waar iedereen ondergebracht kon worden. Op 11 oktober 1882 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kazerne en twee jaar later werd het complex opgeleverd en in gebruik genomen. Het ontwerp is van de hand van majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en bestond onder andere uit een kazernegebouw, een foeragemagazijn, woningen voor getrouwde officieren, een gymzaal, een manege en vier paardenstallen. Bijna alle gebouwen zijn bewaard gebleven, één stal en de gymzaal zijn in de 20ste eeuw afgebroken. Vanaf de jaren '20 van de 20ste eeuw worden de paarden vervangen door auto's en motoren, de stallen worden garages. In 1934 werd de kazerne, die in aanvang Cavaleriekazerne heette, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum omgedoopt in Ripperdakazerne naar Wigbolt Ripperda, een geus die leiding gaf aan de Haarlemmers tijdens het beleg van Haarlem.

Eind 1992 vertrokken alle militairen uit de kazerne, het terrein werd aangekocht door de gemeente Haarlem om er woningen en kantoren te bouwen. De oude gebouwen bleven staan en werden omgevormd tot eengezinswoningen en appartementen, daarnaast werden er ook nieuwe gebouwen gebouwd. Tot de aanvang van de bouw, tussen december 1992 en 2000, deed het centrum dienst als opvanglocatie voor vluchtelingen, eerst voor Bosnische vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië, daarna als (tijdelijk) opvangcentrum voor asielzoekers. De renovatie en nieuwbouw op het terrein van de Ripperda Kazerne startte in 2005 en werd in 2009 afgerond. Het foeragegebouw dient nu als kinderdagopvang en in de oude paardenmanege zijn nu bedrijven gevestigd.


Monumenten in de buurt van Ripperdakazerne: tweede overdekte rijbaan in Haarlem

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 73
Haarlem
Inleiding Middelste blok van een groep van vijf blokken met voormalige DIENSTWONINGEN. Het middelste blok werd in 1883-1884 gebouwd in sobe..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 63
Haarlem
Inleiding Midden-oostelijk blok van een groep van vier blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en ..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 77
Haarlem
Inleiding Midden-westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en ..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 53
Haarlem
Inleiding Meest oostelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en be..

Ripperdakazerne: dienstwoning

Saenredamstraat 87
Haarlem
Inleiding Meest westelijk blok van een groep van vijf blokken voormalige DIENSTWONINGEN, voor gehuwde militairen, gebouwd in 1883-1884 en b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)