Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ripperdakazerne: fouragegebouw in Haarlem

Militair Object

Huzarenstraat 1
2023GM Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1883-1884


Beschrijving van Ripperdakazerne: fouragegebouw

Inleiding Ten noorden van het hoofdgebouw gelegen FOURAGEGEBOUW, gebouwd in 1883-1884, als onderdeel van de cavaleriekazerne in een sobere eclectische bouwtrant met utiliitair karakter naar ontwerp van I. J.H. Gijsberti Hodenpijl. Het uit drie bouwlagen betaande voorste deel (O) van het gebouw was bestemd voor de opslag van haver, het uit twee bouwlagen bestaande middengedeelte voor de opslag van hooi en het ongedeelde achterste gedeelte voor de opslag van stro. Omschrijving Het fouragegebouw staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit drie bouwlagen met kapverdieping onder zadeldak met zwarte kruispan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Plint, onderdorpels en banddecoraties zijn in hardsteen uitgevoerd. De topgevel aan de voorzijde (O) heeft op de hoeken zware muurdammen met daartussen twee lisenen die de gevel verdelen in drie spaarvelden. De topgevel wordt afgesloten door een uitgemetselde en getrapte lijst die aan de bovenzijde is bekleed met natuursteen. De geveltop heeft een uitgemetselde cilindervormige beëindiging waarop een windwijzer met daarop het jaartal 1884. De topgevel aan de achterzijde (W) heeft geen geleding. De beide zijgevels worden geleed door lisenen die het muurwerk in negen getoogde spaarvelden van ongelijke grootte verdelen. De vensters zijn alle getoogd en voorzien van houten ramen met meerruits roedenverdeling. Waardering Het voormalige fouragegebouw uit 1884 behorend bij de Ripperdakazerne is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van laat-19e eeuwse utilitaire architectuur ten dienste van de cavalerie en vanwege de ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het voormalige kazernecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513326
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ripperda kazerne
Ripperdakazerne in 2010
Ripperdakazerne in 2010
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Oorspr. functie kazerne
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1882
Bouw gereed 1884
Verbouwing 2005
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513325
Architect majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Ripperdakazerne eind 19e eeuw

De Ripperda Kazerne is een voormalige kazerne van de cavalerie in Haarlem, de voormalige kazerne is te vinden aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Op het terrein waar ooit de kazerne gevestigd was, bevinden zich nu woningen en kleine kantoorruimten. Het terrein heet tegenwoordig 'De Ripperda'.

In de 19e eeuw waren de manschappen van het garnizoen van Haarlem gelegerd in de kazerne aan de Koudenhorn 2, het huidige Haarlemse politiebureau. De officieren en onderofficieren waren ingekwartierd verspreid in de stad. In 1877 stelt de Minister van Oorlog voor om aan de Kleverlaan een cavaleriekazerne te bouwen waar iedereen ondergebracht kon worden. Op 11 oktober 1882 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kazerne en twee jaar later werd het complex opgeleverd en in gebruik genomen. Het ontwerp is van de hand van majoor I.J.H. Gijsberti Hodenpijl en bestond onder andere uit een kazernegebouw, een foeragemagazijn, woningen voor getrouwde officieren, een gymzaal, een manege en vier paardenstallen. Bijna alle gebouwen zijn bewaard gebleven, één stal en de gymzaal zijn in de 20ste eeuw afgebroken. Vanaf de jaren '20 van de 20ste eeuw worden de paarden vervangen door auto's en motoren, de stallen worden garages. In 1934 werd de kazerne, die in aanvang Cavaleriekazerne heette, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum omgedoopt in Ripperdakazerne naar Wigbolt Ripperda, een geus die leiding gaf aan de Haarlemmers tijdens het beleg van Haarlem.

In 1999 zijn alle militairen uit de kazerne vertrokken, het terrein werd aangekocht door de gemeente Haarlem om er woningen en kantoren te bouwen. De oude gebouwen zijn blijven staan en omgevormd tot eengezinswoningen en appartementen, daarnaast zijn er ook nieuwe gebouwen gebouwd. Tot de aanvang van de bouw (in 2005) was er enige tijd een asielzoekerscentrum in de kazerne gevestigd. De renovatie en nieuwbouw op het terrein van de Ripperdakazerne startte in 2005 en werd in 2009 afgerond. Het foeragegebouw dient nu als kinderdagopvang en in de oude paardenmanege zijn nu bedrijven gevestigd.


Monumenten in de buurt van Ripperdakazerne: fouragegebouw in Haarlem

Ripperdakazerne: hoofdgebouw

Sint-Jorisveld 135
Haarlem
Inleiding HOOFDGEBOUW van het zogenaamde 'Type Française 1874-1875', in 1883-1884 gebouwd in een gemengde trant van Neo-Renaissance en Neo..

Ripperdakazerne: hoefsmederij

Karabiniersstraat 20
Haarlem
Inleiding Voormalige HOEFSMEDERIJ, gebouwd in 1883-1884 als onderdeel van de cavaleriekazerne en gelegen ten noordwesten van het hoofdgebou..

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ripperdakazerne: fouragegebouw in Haarlem

Foto's (1)