Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koepelgevangenis: ringmuur in Haarlem

Overig

Harmenjansweg 4
2031WK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van koepelgevangenis: ringmuur

Omschrijving Hoge bakstenen RINGMUUR met aan de buitenzijde steunberen met hardstenen afdekkingen. De bovenbeëindiging is niet oorspronkelijk. De muur wordt onderbroken door oude en nieuwe gebouwen en maakt een knik aan de westzijde. Waardering De uit 1899-1901 daterende ringmuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513320
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koepelgevangenis Haarlem
Koepelgevangenis Haarlem

De koepelgevangenis van Haarlem is een van de vestigingen van de PI Midden Holland, en een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. De andere twee bevinden zich in Arnhem en Breda.

De strafgevangenis van Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

Gevangenis de Koepel in Haarlem is in 2016 gesloten. Momenteel wordt de gevangenis gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. [1]


Monumenten in de buurt van koepelgevangenis: ringmuur in Haarlem

koepelgevangenis: administratiegebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW bevatte in oorsprong een cellulaire kerk die de hoogte besloeg van de huidige twee bovenste bouwlagen. De..

koepelgevangenis: cellengebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Op cirkelvormig grondplan opgetrokken CELLENGEBOUW met een hoogte van vijf bouwlagen onder koepel. Het cellengebouw bestaat ui..

koepelgevangenis: directeurswoning

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onde..

koepelgevangenis: verbindingsgang

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Uit de bouwtijd daterende en aan pleinzijde gesitueerde verbindingsgang tussen administratiegebouw en directeurswoning van het..

koepelgevangenis: tuinhek

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Smeedijzeren TUINHEK rond de tuin van de directeurswoning ten dele op een stenen voet, met een knik aan de westzijde. Waarde..

Kaart & Routeplanner

Route naar koepelgevangenis: ringmuur in Haarlem

Foto's (1)