Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koepelgevangenis: bewaarderswoning in Haarlem

Woonhuis

Harmenjansweg 8
2031WK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van koepelgevangenis: bewaarderswoning

Omschrijving In overgangsarchitectuur uitgevoerd bouwblok met tien BEWAARDERSWONINGEN ter hoogte van twee bouwlagen met overstekende langskap. De kap heeft een geprofileerde houten gootlijst en is gedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen waarop zich ter hoogte van de verdiepingsvloeren eenvoudige muurankers bevinden. Horizontale banden in rode verblendsteen verbinden de hardstenen onderdorpels van parterre en verdieping en de eveneens in verblendsteen uitgevoerde ontlastingsbogen op de parterre. De woningen zijn steeds gespiegeld ten opzichte van elkaar geplaatst waardoor de voordeuren gekoppeld zijn. Elke woning bevat twee vensterassen die op de parterre bestaan uit een smalle voordeur en een groot venster. Op de verdieping bevindt zich boven de voordeur een smal vierruits venster met drieruits bovenlicht en boven het grote venster een dubbel vierruits venster met dubbel drieruits bovenlicht. Deze bovenlichten vallen ten dele onder de overstekende kap. Het grote venster was oorspronkelijk zesruits, maar is thans vervangen door een tweeruits exemplaar in aluminium. De voordeuren zijn net als de vensters op de parterre oorspronkelijk en bestaan uit verticale delen met zware smeedijzeren scharnieren. Waardering Het uit 1899-1901 daterende blok van tien bewaarderswoningen is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als oorspronkelijk onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van koepelgevangenis: bewaarderswoning in Haarlem

koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning

Harmenjansweg 6
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde ADJUNCT-DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdiep..

koepelgevangenis: administratiegebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW bevatte in oorsprong een cellulaire kerk die de hoogte besloeg van de huidige twee bovenste bouwlagen. De..

koepelgevangenis: cellengebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Op cirkelvormig grondplan opgetrokken CELLENGEBOUW met een hoogte van vijf bouwlagen onder koepel. Het cellengebouw bestaat ui..

koepelgevangenis: ringmuur

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Hoge bakstenen RINGMUUR met aan de buitenzijde steunberen met hardstenen afdekkingen. De bovenbeƫindiging is niet oorspronkel..

koepelgevangenis: directeurswoning

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)