Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koepelgevangenis: bewaarderswoning in Haarlem

Woonhuis

Harmenjansweg 8
2031WK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van koepelgevangenis: bewaarderswoning

Omschrijving In overgangsarchitectuur uitgevoerd bouwblok met tien BEWAARDERSWONINGEN ter hoogte van twee bouwlagen met overstekende langskap. De kap heeft een geprofileerde houten gootlijst en is gedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen waarop zich ter hoogte van de verdiepingsvloeren eenvoudige muurankers bevinden. Horizontale banden in rode verblendsteen verbinden de hardstenen onderdorpels van parterre en verdieping en de eveneens in verblendsteen uitgevoerde ontlastingsbogen op de parterre. De woningen zijn steeds gespiegeld ten opzichte van elkaar geplaatst waardoor de voordeuren gekoppeld zijn. Elke woning bevat twee vensterassen die op de parterre bestaan uit een smalle voordeur en een groot venster. Op de verdieping bevindt zich boven de voordeur een smal vierruits venster met drieruits bovenlicht en boven het grote venster een dubbel vierruits venster met dubbel drieruits bovenlicht. Deze bovenlichten vallen ten dele onder de overstekende kap. Het grote venster was oorspronkelijk zesruits, maar is thans vervangen door een tweeruits exemplaar in aluminium. De voordeuren zijn net als de vensters op de parterre oorspronkelijk en bestaan uit verticale delen met zware smeedijzeren scharnieren. Waardering Het uit 1899-1901 daterende blok van tien bewaarderswoningen is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als oorspronkelijk onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koepelgevangenis
Koepelgevangenis Haarlem
Koepelgevangenis Haarlem
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 39′ OL
Oorspr. functie gevangenis
Start bouw 1899
Bouw gereed 1901
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513312
Architect W.C. Metzelaar
Eigenaar Rijksvastgoedbedrijf
Detailkaart
Koepelgevangenis (Haarlem)
Koepelgevangenis (Haarlem)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Koepelgevangenis Haarlem

De koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis in de stad Haarlem, Hij was een van de vestigingen van de PI Midden Holland. Het gebouw is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. De andere twee bevinden zich in Arnhem en Breda.

De koepelgevangenis van Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

Gevangenis de Koepel in Haarlem is in 2016 gesloten. Daarna is het tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. [1] Anno 2017 zijn er plannen om er een university college in onder te brengen. [2]


Monumenten in de buurt van koepelgevangenis: bewaarderswoning in Haarlem

koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning

Harmenjansweg 6
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde ADJUNCT-DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdiep..

koepelgevangenis: administratiegebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW bevatte in oorsprong een cellulaire kerk die de hoogte besloeg van de huidige twee bovenste bouwlagen. De..

koepelgevangenis: cellengebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Op cirkelvormig grondplan opgetrokken CELLENGEBOUW met een hoogte van vijf bouwlagen onder koepel. Het cellengebouw bestaat ui..

koepelgevangenis: ringmuur

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Hoge bakstenen RINGMUUR met aan de buitenzijde steunberen met hardstenen afdekkingen. De bovenbeëindiging is niet oorspronkel..

koepelgevangenis: directeurswoning

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onde..

Kaart & Routeplanner

Route naar koepelgevangenis: bewaarderswoning in Haarlem

Foto's (1)