koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning in Haarlem

Harmenjansweg 6
2031WK Haarlem

Beschrijving van koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning

Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde ADJUNCT-DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak is overstekend en aan de voorzijde (Z-W) in de top en aan de bases van de windveren voorzien van verticaal sierbeschot dat aan de bases van de windveren rust op drie houten consoles waarvan er twee paarsgewijs zijn geplaatst. De gootlijsten aan beide lange zijden rusten ook op paarsgewijs geplaatste houten consoles. Het muurwerk is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen die de hardstenen onderdorpels van de vensters ter decoratie als bloktand verbindt. Deze bloktand bevindt zich steeds tussen banddecoratie in rode verblendsteen. Deze verblendsteen is ook verwerkt in de ontlastingsbogen die een zandstenen sluitsteen hebben. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen bestaan uit een zandstenen plaat. Zowel de korte kopgevels als de lange zijgevel aan de noodwestzijde hebben twee vensterassen met zesruits-schuifvensters. De noordelijke zijgevel heeft naast de aansluiting van de overdekte passage twee kleine vensteropeningen boven elkaar met daarin vaste ramen. In de beide geveltoppen bevinden zich getoogde zesruits vensters met naar binnen klapbaar bovenraam. Waardering De uit 1899-1901 daterende adjunct-directeurswoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex, waarbinnen het als beeldbepalend onderdeel van de bebouwing aan de pleinzijde ook een belangrijke ensemblewaarde vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)