Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning in Haarlem

Woonhuis

Harmenjansweg 6
2031WK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning

Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde ADJUNCT-DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak is overstekend en aan de voorzijde (Z-W) in de top en aan de bases van de windveren voorzien van verticaal sierbeschot dat aan de bases van de windveren rust op drie houten consoles waarvan er twee paarsgewijs zijn geplaatst. De gootlijsten aan beide lange zijden rusten ook op paarsgewijs geplaatste houten consoles. Het muurwerk is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen die de hardstenen onderdorpels van de vensters ter decoratie als bloktand verbindt. Deze bloktand bevindt zich steeds tussen banddecoratie in rode verblendsteen. Deze verblendsteen is ook verwerkt in de ontlastingsbogen die een zandstenen sluitsteen hebben. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen bestaan uit een zandstenen plaat. Zowel de korte kopgevels als de lange zijgevel aan de noodwestzijde hebben twee vensterassen met zesruits-schuifvensters. De noordelijke zijgevel heeft naast de aansluiting van de overdekte passage twee kleine vensteropeningen boven elkaar met daarin vaste ramen. In de beide geveltoppen bevinden zich getoogde zesruits vensters met naar binnen klapbaar bovenraam. Waardering De uit 1899-1901 daterende adjunct-directeurswoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex, waarbinnen het als beeldbepalend onderdeel van de bebouwing aan de pleinzijde ook een belangrijke ensemblewaarde vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513316
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koepelgevangenis
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 39′ OL
Oorspr. functie gevangenis
Start bouw 1899
Bouw gereed 1901
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513312
Architect W.C. Metzelaar
Eigenaar Gemeente Haarlem
Detailkaart
Koepelgevangenis (Haarlem) (Haarlem (hoofdbetekenis))
Koepelgevangenis (Haarlem)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem gezien vanaf de Gedempte Oostersingelgracht

De koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis in de stad Haarlem, Hij was een van de vestigingen van de PI Midden Holland. Het gebouw is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. De andere twee bevinden zich in Arnhem en Breda.

De koepelgevangenis van Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

Herontwikkeling Koepelgevangenis

Gevangenis de Koepel in Haarlem is in 2016 gesloten. Daarna is het tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen.[1] Anno 2017 zijn er plannen om er een university college in onder te brengen.[2]

University College

In 2019 zette de gemeente Haarlem, stichting Panopticon, de SRH Grupe en de Global School for Entrepreneurschip hun handtekening, waarbij deze instanties te kennen gaven nu echt te kunnen beginnen aan het realiseren van een university college in de voormalige koepelgevangeis.[3] Er is door stichting Panopticon een ontwerp omgevingsvergunning monument aangevraagd. Deze ontwerp-omgevingsvergunning voorziet in de restauratie en het gedeeltelijk veranderen van het ronde cellengebouw en het administratiegebouw van het complex. Panopticon wil onder andere het dak van de Koepel isoleren, de cellen leeghalen en de ramen in de gevel vergroten.

Architect André van Stigt, en zijn bureau zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van het complex.[4][5]

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van koepelgevangenis: adjunctdirecteurswoning in Haarlem

koepelgevangenis: bewaarderswoning

Harmenjansweg 8
Haarlem
Omschrijving In overgangsarchitectuur uitgevoerd bouwblok met tien BEWAARDERSWONINGEN ter hoogte van twee bouwlagen met overstekende langsk..

koepelgevangenis: administratiegebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW bevatte in oorsprong een cellulaire kerk die de hoogte besloeg van de huidige twee bovenste bouwlagen. De..

koepelgevangenis: cellengebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Op cirkelvormig grondplan opgetrokken CELLENGEBOUW met een hoogte van vijf bouwlagen onder koepel. Het cellengebouw bestaat ui..

koepelgevangenis: ringmuur

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Hoge bakstenen RINGMUUR met aan de buitenzijde steunberen met hardstenen afdekkingen. De bovenbeëindiging is niet oorspronkel..

koepelgevangenis: directeurswoning

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)