Meer dan 63.000 rijksmonumenten


koepelgevangenis: administratiegebouw in Haarlem

Kerkelijk Gebouw

Harmenjansweg 4
2031WK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van koepelgevangenis: administratiegebouw

Inleiding Het ADMINISTRATIEGEBOUW bevatte in oorsprong een cellulaire kerk die de hoogte besloeg van de huidige twee bovenste bouwlagen. De huidige situatie ontstond na verwijdering van deze kerkruimte waarvan de zitplaatsen waren ondergebracht in een oplopend raster van 142 individuele houten cellen. Bij een verbouwing in 1949 verdwenen de cellen en werd in de hoge ruimte een verdiepingsvloer aangebracht. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd administratiegebouw bestaande uit drie bouwlagen onder flauw hellend zadeldak dat op de hoeken en nokpunten is versierd met akroterieën. De dekking bestaat uit mastiek. De gootlijsten worden aan de beide lange zijden ondersteund door houten klossen. De aanzet tot de windveren rust aan de beide kopse zijden op paarsgewijs geplaatste houten consoles. Het muurwerk is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen die de hardstenen onderdorpels van de vensters op parterre en verdieping ter decoratie als bloktand verbindt. De bloktand bevindt zich steeds tussen banddecoratie in rode verblendsteen. Rode verblendsteen is ook verwerkt in de ontlastingsbogen. De combinatie van bloktand en verblendsteen bevindt zich ook onder de gootlijsten en loopt trapsgewijs door onder de windveren. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen en tussen de vensters van de tweede en derde bouwlaag bestaan uit zandstenen platen. De aanzetten van de ontlastingsbogen worden rondom verbonden door banddecoratie in verblendsteen. De vloerhoogten zijn door de situering van smeedijzeren muurankers te traceren. De voorgevel (W) heeft drie vensterassen, de beide zijgevels hebben elk zes vensterassen. De achtergevel bevat de aansluiting met het (niet onder de bescherming vallende) verbindende volume naar het ronde cellengebouw met aan weerszijden hiervan twee uitgemetselde schoorstenen. In de vensteropeningen van de voorgevel bevinden zich door een middenstijl gedeelde kozijnen met in elke helft een twaalfruits-schuifvenster. In de zijgevels bevat elk kozijn een twaalfruits-schuifvenster. Tussen de dagkanten van alle kozijnen is traliewerk aangebracht. In de kopgevel aan de voorzijde (W) bevindt zich in de middelste vensteras in een halfrond getoogd spaarveld een zandstenen sculptuur die bestaat uit een cartouche met de tekst: STRAFGEVANGENIS Ao MDCCCI en daarboven twee klimmende leeuwen die het rijkswapen flankeren. Waardering Het uit 1899-1901 daterende administratiegebouw in oorsprong dienend als cellulaire kerk is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt en typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex, waarbinnen het als beeldbepalend onderdeel van de bebouwing aan het voorplein ook een belangrijke ensemblewaarde vertegenwoordigt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koepelgevangenis
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 39′ OL
Oorspr. functie gevangenis
Start bouw 1899
Bouw gereed 1901
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513312
Architect W.C. Metzelaar
Eigenaar Gemeente Haarlem
Detailkaart
Koepelgevangenis (Haarlem) (Haarlem (hoofdbetekenis))
Koepelgevangenis (Haarlem)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Voormalige Koepelgevangenis Haarlem gezien vanaf de Gedempte Oostersingelgracht

De koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis in de stad Haarlem, Hij was een van de vestigingen van de PI Midden Holland. Het gebouw is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. De andere twee bevinden zich in Arnhem en Breda.

De koepelgevangenis van Haarlem werd van 1899 tot 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar. Hij baseerde zich op het ontwerp van zijn vader Johan Frederik Metzelaar die in Breda en Arnhem reeds koepelgevangenissen had gerealiseerd. Net als de andere koepelgevangenissen is ook de koepelgevangenis in Haarlem een monument in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

In het gebouw zijn vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

Herontwikkeling Koepelgevangenis

Gevangenis de Koepel in Haarlem is in 2016 gesloten. Daarna is het tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen.[1] Anno 2017 zijn er plannen om er een university college in onder te brengen.[2]

University College

In 2019 zette de gemeente Haarlem, stichting Panopticon, de SRH Grupe en de Global School for Entrepreneurschip hun handtekening, waarbij deze instanties te kennen gaven nu echt te kunnen beginnen aan het realiseren van een university college in de voormalige koepelgevangeis.[3] Er is door stichting Panopticon een ontwerp omgevingsvergunning monument aangevraagd. Deze ontwerp-omgevingsvergunning voorziet in de restauratie en het gedeeltelijk veranderen van het ronde cellengebouw en het administratiegebouw van het complex. Panopticon wil onder andere het dak van de Koepel isoleren, de cellen leeghalen en de ramen in de gevel vergroten.

Architect André van Stigt, en zijn bureau zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van het complex.[4][5]

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van koepelgevangenis: administratiegebouw in Haarlem

koepelgevangenis: cellengebouw

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Op cirkelvormig grondplan opgetrokken CELLENGEBOUW met een hoogte van vijf bouwlagen onder koepel. Het cellengebouw bestaat ui..

koepelgevangenis: ringmuur

Harmenjansweg 4
Haarlem
Omschrijving Hoge bakstenen RINGMUUR met aan de buitenzijde steunberen met hardstenen afdekkingen. De bovenbeëindiging is niet oorspronkel..

koepelgevangenis: directeurswoning

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onde..

koepelgevangenis: verbindingsgang

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Uit de bouwtijd daterende en aan pleinzijde gesitueerde verbindingsgang tussen administratiegebouw en directeurswoning van het..

koepelgevangenis: tuinhek

Harmenjansweg 2
Haarlem
Omschrijving Smeedijzeren TUINHEK rond de tuin van de directeurswoning ten dele op een stenen voet, met een knik aan de westzijde. Waarde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)