Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkaanleg in Haarlem

Graf Begraafplaats

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1828-1916
Architect: J.D. Zocher, L.P. Zocher, L.A. Springer


Beschrijving van Parkaanleg

Omschrijving Naar ontwerp van J.D. Zocher (1828), L.P. Zocher (1887) en L.A. Springer (1916) gerealiseerde PARKAANLEG van de Algemene Begraafplaats Akendam. De oudste onderdelen liggen op een voormalige geest tussen Schoterweg en Achterweg en kenmerken zich door een landschappelijke aanleg met aangebrachte niveauverschillen, boomgroepen, slingerende paden en diepliggende onregelmatig gevormde waterpartijen waarlangs de liggende en staande graftekens staan opgesteld. Het deel van 1828 is reliƫfrijker en onregelmatiger van karakter dan de uitbreiding van 1887. Een opmerkelijk onderdeel wordt hier gevormd door een open plek in de vorm van een gazon aan de rand waarvan zich de houten kapel bevindt. De uitbreiding van Springer toont nauwelijks reliƫf. Het geometrische ontwerp kenmerkt zich door een rechte, aan weerszijden met bomen beplante oprijlaan vanaf de ingang aan de Kleverlaan (zuid-noord), met aan de westzijde hiervan een laan in de vorm van een halve cirkel. Deze halve cirkel wordt weer gehalveerd door een van oost naar west lopende laan die bij de oprijlaan in een rotonde samenkomt. Doordat de oprijlaan direct ten westen van het oudste onderdeel van de begraafplaats loopt, vormt de rotonde een centraal punt op de overgang van de landschappelijke naar de geometrische aanleg. Waardering Harmonisch samengaande landschappelijke en geometrische parkaanleg met bijbehorende graftekens, padenstelsels, groenvoorziening en waterpartijen van belang uit het oogpunt van funeraire ontwikkeling en als element uit de geschiedenis van de tuinarchitectuur, voorts van belang als historisch-functioneel en structurerend onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513299
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Parkaanleg in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Parkaanleg in Haarlem