Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren brug in Haarlem

Weg En Waterwerk

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1889
Architect: J.D. Zocher jr.


Beschrijving van Gietijzeren brug

Inleiding Rustieke GIETIJZEREN BRUG over de slingerende waterscheiding tussen het oudste deel van de begraafplaats en de uitbreiding uit 1887. De brug werd gefabriceerd naar een gewijzigd ontwerp van de toenmalige Haarlemse gemeente-architect J. Leijh uit 1889. De vaste brug overspant twee hoger gelegen oevers met aflopend talud naar het water. Omschrijving De brug heeft een licht gebogen uit H-profielen met tussenliggende plankieren samengesteld brugdek dat met beide uiteinden rust op de oevers en waarvan de overspanning wordt ondersteund door twee rijen van drie pijlers die direct aan de waterkant staan. De constructieve onderdelen van de brug imiteren het rustieke karakter van onregelmatig en knoestig rondhout bij de pijlers en van lege boomstammen bij de zijleuningen, docht zijn uitgevoerd in gietijzer. De diverse brugdelen zijn met bouten en moeren in elkaar gezet. Aan de bovenzijde van beide brugleuningen staat het opschrift Th=. M.BLOM.HAARLEM en op de zijkanten van het brugdek staat het opschrift Jb=.ZIMMER & Zn= AMSTERDAM Waardering Zeldzaam geworden en gaaf bewaarde gietijzeren brug in rustieke trant die vanwege het type en materiaalgebruik architectuurhistorische waarde heeft. De brug is ook van belang als historisch-functioneel onderdeel van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren brug in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)