Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse Begraafplaats in Haarlem

Graf Begraafplaats

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1830


Beschrijving van Joodse Begraafplaats

Inleiding Op een schiereiland gelegen en als onderdeel van de oudste aanleg rond 1830 tot stand gekomen kleine JOODSE BEGRAAFPLAATS met eenvoudig centraal bouwwerk, dat waarschijnlijk door J.D. Zocher jr. werd ontworpen. Omschrijving De begraafplaats bevat een klein bouwwerk (metaarhuis?) temidden van enkele evenwijdige rijen verticale graftekens die staan opgesteld in noord-zuidelijke richting. Het kleine verdiepingloze en vensterloze bouwwerk is geplaatst op rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een flauw hellend zadeldak gedekt met mastiek. Het muurwerk, dat bestaat uit met cement aangestreken baksteen, wordt geleed door een omgaande cordonlijst. In de voorgevel bevindt zich een grote getoogde ingang met een uit verticale delen samengestelde dubbele deur. De aanzet van de toog valt samen met de hoogte van de genoemde cordonlijst. De in hardsteen en marmer uitgevoerde verticale graftekens zijn overwegend van een eenvoudige rechthoekige vorm en bevatten merendeels opschriften in het Hebreeuws die aan de oostzijde zijn aangebracht. Waardering Gaaf bewaard gebleven Joodse begraafplaats met bijbehorende onderdelen van belang uit cultuurhistorisch oogpunt alsook als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513294
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse Begraafplaats in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse Begraafplaats in Haarlem