Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf C. Outshoorn in Haarlem

Graf Begraafplaats

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1876
Architect: E. Lacomblé


Beschrijving van Graf C. Outshoorn

Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlandse architect C. Outshoorn (1810-1875). Dit monument, waarvan het medaillon werd ontworpen door de beeldhouwer E. Lacomblé, werd in 1876, een jaar na de dood van de architect, geschonken door diens vrienden. Omschrijving Het uit harde en zachtere natuursteen samengestelde monument bestaat uit een kleine tetrastylos op een aan twee zijden getrapte sokkel. Centraal in het monument bevindt zich een blokvormige marmeren kern waarop een medaillon met het profiel van de architect is aangebracht. Het monument bevat diverse opschriften waaronder naam en levensjaren van de overledene: C. OUTSHOORN 1810-1875. Waardering Het gaaf bewaarde grafmonument ter ere van C. Outshoorn is van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, alsook van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513292
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Cornelis Outshoorn
Portret Cornelis Outshoorn (1875)
Portret Cornelis Outshoorn (1875)
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlands
Geboortedatum 16 augustus 1810
Geboorteplaats Nieuwveen
Overlijdensdatum 23 april 1875
Overlijdensplaats Amsterdam
Werken
Belangrijke gebouwen Paleis voor Volksvlijt en Amstel Hotel
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Cornelis Outshoorn (Nieuwveen, 16 augustus 1810)[1] - Amsterdam, 23 april 1875[2] was een Nederlandse ingenieur en architect.

Leven en werk

Outshoorn bouwde als ingenieur, in dienst van Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij, in de eerste plaats bruggen en stations. Als zelfstandig architect, gevestigd in Amsterdam, ontwierp hij later verschillende toonaangevende gebouwen in Amsterdam, zoals het Paleis voor Volksvlijt (1864) en het Amstel Hotel (1867).

Outshoorn trouwde op 23 december 1840 te Amsterdam met Johanna Christina Beelenkamp. Hij overleed in april 1875 op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Hij ligt begraven op de Begraafplaats Kleverlaan in Haarlem.[3] Het grafmonument uit 1876, met een medaillon van Eugène Lacomblé, is sinds 1999 beschermd als rijksmonument.[4]

Outshoorn was ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bouwwerken

De volgende gebouwen zijn door Outshoorn ontworpen:

Zie ook


Monumenten in de buurt van Graf C. Outshoorn in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Kapel

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan de noordzijde van een open plek in het rooms-katholieke deel van de begraafplaats gelegen houten KAPEL met voorgevel op het z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf C. Outshoorn in Haarlem