Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenhouwershuisje in Haarlem

Gebouw

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1887-1889


Beschrijving van Steenhouwershuisje

Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisje" genoemd, gerealiseerd bij de uitbreiding van 1887 naar een gewijzigd ontwerp uit 1889 van de toenmalige Haarlemse gemeente-architect J. Leijh. Omschrijving Het kleine gebouw op rechthoekig grondplan heeft één bouwlaag onder zadeldak dat met zink is gedekt. Op de vier hoeken en op de noordelijke nokpunt bevinden zich zinken akroteriën in de vorm van palmetten. Het exemplaar op de nokpunt is voorzien van twee kruislings geplaatste fakkels. Op de zuidelijk nokpunt bevond zich een identiek exemplaar. Het muurwerk is uitgevoerd in rode baksteen. De beide kopgevels bevatten dubbele paneeldeuren. Tegen de lange zijde (noordoost) is een houten aanbouw met lessenaarsdak geplaatst. In de zijgevels van deze aanbouw bevinden zich meerruits vensters. De andere lange zijde (zuidwest) bevatte aanvankelijk een vergelijkbare houten uitbouw. Waardering Kleine materiaalbewaarplaats van typologisch belang alsmede van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513291
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenhouwershuisje in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kapel

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan de noordzijde van een open plek in het rooms-katholieke deel van de begraafplaats gelegen houten KAPEL met voorgevel op het z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Steenhouwershuisje in Haarlem