Abri in Haarlem

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem

Architect: L.A. Springer

Beschrijving van Abri

Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 1916 en mogelijk naar ontwerp van L.A. Springer. Omschrijving De abri staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak met grijze lei in Maasdekking. De abri is opgetrokken uit gerabatte delen op gemetselde voet. De vloer is betegeld. Dit aan de zijkanten grotendeels open object bevat twee U-vormige, rug-aan-rug geplaatste zitbanken die boven de rugleuning door middel van een vensterpartij van elkaar worden gescheiden. Deze vensterpartij staat haaks op de voorgevel en bestaat evenals de zich op gelijke hoogte bevindende vensterpartij in deze voorgevel (zuid) uit gekoppelde verticale ramen met spiegelglas. De vensterpartij van de kopgevel zet zich om de beide hoeken aan de zijkanten voort met een raambreedte ter afscherming van de kopse zijden van de zitbanken. De koppen van de zitbanken nabij de achtergevel worden met een vergelijkbare raambreedte afgeschermd. De achtergevel (noord) bevat een nis met aan weerszijden daarvan een toilet met een klein vierruits venster. De topgevels zijn licht overkragend en aan de voorzijde rustend op kleine consoles. De toppen van deze topgevels zijn verder uitkragend en rusten op consoles. Waardering Gaaf bewaarde houten abri van typologisch belang en van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)