Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abri in Haarlem

Gebouw

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1916
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van Abri

Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 1916 en mogelijk naar ontwerp van L.A. Springer. Omschrijving De abri staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder overstekend zadeldak met grijze lei in Maasdekking. De abri is opgetrokken uit gerabatte delen op gemetselde voet. De vloer is betegeld. Dit aan de zijkanten grotendeels open object bevat twee U-vormige, rug-aan-rug geplaatste zitbanken die boven de rugleuning door middel van een vensterpartij van elkaar worden gescheiden. Deze vensterpartij staat haaks op de voorgevel en bestaat evenals de zich op gelijke hoogte bevindende vensterpartij in deze voorgevel (zuid) uit gekoppelde verticale ramen met spiegelglas. De vensterpartij van de kopgevel zet zich om de beide hoeken aan de zijkanten voort met een raambreedte ter afscherming van de kopse zijden van de zitbanken. De koppen van de zitbanken nabij de achtergevel worden met een vergelijkbare raambreedte afgeschermd. De achtergevel (noord) bevat een nis met aan weerszijden daarvan een toilet met een klein vierruits venster. De topgevels zijn licht overkragend en aan de voorzijde rustend op kleine consoles. De toppen van deze topgevels zijn verder uitkragend en rusten op consoles. Waardering Gaaf bewaarde houten abri van typologisch belang en van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513289
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Abri in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kapel

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan de noordzijde van een open plek in het rooms-katholieke deel van de begraafplaats gelegen houten KAPEL met voorgevel op het z..

Kaart & Routeplanner