Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem

Overig

Onderdeel Akendam
2000MA Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken

Inleiding Zuidelijke ZIJ-INGANG aan de Schoterweg, behorend bij de oudste aanleg en in de huidige teruggeschoven situering sinds de verbreding van de Schoterweg tussen 1925 en 1930. Omschrijving De zuidelijke zij-ingang bestaat uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken die buiten de bescherming vallen. De pijlers staan op rechthoekig grondplan, hebben een plint en bestaan voorts uit een licht toelopende opstand die halfrond wordt afgesloten. Ter decoratie bevindt zich aan de bovenzijde een vlinder met daaronder een tekst. Op de rechter pijler (N) luidt de tekst: ZALIG ZIJN DE DOODEN DIE IN DEN HEERE STERVEN; op de linker pijler: STOF ZIJT GIJ EN TOT STOF ZULT GIJ WEDERKEREN. Waardering Gaaf bewaarde zuidelijke zij-ingang van typologisch belang en als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Graf C. Outshoorn

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem

Foto's (1)