Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem

Overig

Onderdeel Akendam
2000MA Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1828


Beschrijving van Noordelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken

Inleiding Noordelijke ZIJ-INGANG aan de Schoterweg, behorend bij de oudste aanleg en in de huidige teruggeschoven situering sinds de verbreding van de Schoterweg tussen 1925 en 1930. Omschrijving De noordelijke zij-ingang bestaat uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken die buiten de bescherming vallen. De pijlers staan op rechthoekig grondplan, hebben een plint en bestaan voorts uit een licht toelopende opstand die halfrond wordt afgesloten. Ter decoratie bevindt zich aan de bovenzijde een vlinder met daaronder een tekst. Op de rechter pijler (N) luidt de tekst: ZALIG ZIJ DIE TREUREN WANT ZIJ ZULLEN VERLOST WORDEN; op de linker pijler (Z): AL WAT OP AARDE IS ZAL DE GEEST GEVEN. Waardering Gaaf bewaarde noordelijke zij-ingang van typologisch belang en als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513287
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem

Zuidelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken

Onderdeel Akendam
Haarlem
Inleiding Zuidelijke ZIJ-INGANG aan de Schoterweg, behorend bij de oudste aanleg en in de huidige teruggeschoven situering sinds de verbred..

Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang we..

Abri

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Op de rotonde in de as van de oprijlaan gesitueerde ABRI met openbare toiletten, gebouwd als onderdeel van de uitbreiding van 191..

Mausoleum

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Aan noordelijke rand van de begraafplaats gesitueerd openbaar MAUSOLEUM in neo-classicistische trant, gebouwd in 1893 naar ontwer..

Steenhouwershuisje

Kleverlaan 1
Haarlem
Inleiding Eenvoudige en op een lichte verhoging bij de noordelijke zij-ingang gesitueerde MATERIAALBEWAARPLAATS, ook wel "steenhouwershuisj..

Kaart & Routeplanner

Route naar Noordelijke zij-ingang bestaande uit twee hardstenen pijlers met daartusen dubbele gegalvaniseerde draaihekken in Haarlem