Hoofdingang van de algemene begraafplaats in Haarlem

Kleverlaan 1
2023JC Haarlem

Beschrijving van Hoofdingang van de algemene begraafplaats

Inleiding HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Akendam aan de Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang werd verplaatst van de Schoterweg naar de Kleverlaan. Omschrijving De hoofdingang bestaat uit vier pijlers, paarsgewijs geplaatst aan weerszijden van het begin van de oprijlaan. Tussen de pijlers bevinden zich in sober smeedwerk uitgevoerde draaihekken: dubbele ter afsluiting van de oprijlaan en enkele ter afsluiting van de doorgangen voor voetgangers aan weerszijden hiervan. De vier pijlers staan op kruisvormig grondplan en bestaan uit een basement in zandsteen en opgaand metselwerk in rode baksteen dat aan de bovenzijde door fries met kroonlijst wordt afgesloten. Ter bekroning heeft elke pijler een met festoenen omklede asurn die evenals het fries en de kroonlijst is uitgevoerd in zandsteen. Het dubbele draaihek dat de oprijlaan afsluit heeft aan de bovenzijde een spiegelboog. Daaronder bevindt zich het motief van een slang die zichzelf in de staart bijt als symbool voor de eeuwigheid. De draaihekken aan weerszijden daarvan zijn gedecoreerd met centraal geplaatste rozetten. De draaihekken zijn zilvergrijs geschilderd. Waardering Gaaf bewaarde hoofdingang van typologisch belang en als historisch functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Akendam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)