Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Woonhuis

Kleverlaan 126
2023JK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan op de hoek met de Dusartstraat. De vrijstaande woning heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit een begane grond en kapverdieping. Het pand wordt gedekt door een samengestelde kap. De westgevel en het naar voren springende rechterdeel van de noordgevel zijn door de daklijst heen hoger opgetrokken. Het uitgebouwde rechterdeel van de noordgevel eindigt in een puntgevel onder steil zadeldak. In de westgevel eindigt het rechterdeel onder een iets lagere puntgevel, eveneens met zadeldak. De hoek tussen de noord- en westgevel wordt gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen. De vensters op de begane grond in de noordgevel worden ter weerszijden afgesloten door luiken. In de westgevel bevindt zich ter hoogte van de verdieping en klein zes-zijdig venster. De overige vensters in de gevels van woning zijn zoals in de algemene complexbeschrijving is aangegeven. De voordeur ligt verdiept in de uitbouw langs de noordgevel. Het muurwerk van de uitbouw is ter hoogte van de voordeur plastisch vormgegeven. Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van de woning aan bij de algemene complexbeschrijving. Waardering Vrijstaande woning, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onder Dak
Woningen aan de Hedastraat
Woningen aan de Hedastraat
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1921
Bouw gereed 1923
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513271
Architect Jan Roodenburg
Detailkaart
Onder Dak
Onder Dak
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gedenksteen in gevel Engelszstraat 29

Onder Dak is een complex van 52 woningen aan de Kleverlaan/Hedastraat/Engelzstraat/Dusarstraat in Haarlem gebouwd in 1921-1923 door de coöperatieve vereniging Onder Dak. Het complex is door J. Roodenburg ontworpen als middenstandswoningen.[1] De verschillende vrijstaande woningen en woningblokken in dit complex zijn rijksmonumenten.[2] De woningen bevatten kenmerken van de cottagestijl. De oorspronkelijke binnentuin van het complex werd later verdeeld over de achtertuinen van de woningen.

Sculptuur

Sculptuur van Schultsz

De sculptuur in de tuin aan de Kleverweg is eveneens beschermd. De sculptuur is ter herinnering aan de bouw geplaatst in 1923 en een werk van Jan Schultsz. Het is circa 1.80 meter hoog en bestaat uit een achtzijdige bakstenen sokkel met daarop een natuurstenen beeld. Dit beeld geeft vier sprookjesfiguren weer die schuilen onder paddenstoelen. In het oostelijk vlak van het beeld is een schuilende mannelijke figuur met ramshoorns afgebeeld. In het noordelijke vlak is een naakte vrouwelijke figuur die schuilt afgebeeld. In het westelijke vlak is de schuilende figuur een kabouterachtige, en in het zuidelijk vlak een naakte vrouwelijke figuur.

Gedenksteen

In de voorgevel van Engelszstraat 29 bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER-DAK", J. Roodenburgh Architect".[3]


Monumenten in de buurt van Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Dusartstraat 1
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Dusartstraat. Het won..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 118
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. Het wonin..

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Hedastraat 20
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de noordoostzijde van de Hedastra..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Hedastraat 22
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Hedastraat. Het wonin..

Huis ter Cleeff: woningblok

Kleverlaan 139
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de noordzijde van de Kleverlaan tuss..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Foto's (1)