Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Woonhuis

Kleverlaan 90
2023JK Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. Het woningblok, dat vier woningen omvat, is gesitueerd op een rechthoekige plattegrond, welke met de lange zijde parallel aan de straat ligt. Het symmetrische woningblok bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een afgeknot schilddak dat bij de zijgevels enigszins inspringt en lager doorloopt. De twee hoekwoningen bezitten in de voorgevel een bay-window die doorloopt over de verdieping. De twee middelste woningen hebben luiken ter weerszijden van de vensters op de begane grond. De overige vensters in de gevels van het woningblok zijn zoals in de algemene beschrijving is aangegeven. De voordeuren van de hoekwoningen bevinden zich in de zijgevels en worden afgesloten door een luifel. De voordeuren van de twee middelste woningen liggen tezamen onder één brede luifel in het midden van de voorgevel van het woningblok. De boven deze voordeuren op de verdieping gelegen vierruits vensters bezitten onder de vensterbanken houten plantenbakken Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving. Waardering Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede van belang vanwege de stedenbouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513280
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onder Dak
Woningen aan de Hedastraat
Woningen aan de Hedastraat
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1921
Bouw gereed 1923
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513271
Architect Jan Roodenburg
Detailkaart
Onder Dak
Onder Dak
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gedenksteen in gevel Engelszstraat 29

Onder Dak is een complex van 52 woningen aan de Kleverlaan/Hedastraat/Engelzstraat/Dusarstraat in Haarlem gebouwd in 1921-1923 door de coöperatieve vereniging Onder Dak. Het complex is door J. Roodenburg ontworpen als middenstandswoningen.[1] De verschillende vrijstaande woningen en woningblokken in dit complex zijn rijksmonumenten.[2] De woningen bevatten kenmerken van de cottagestijl. De oorspronkelijke binnentuin van het complex werd later verdeeld over de achtertuinen van de woningen.

Sculptuur

Sculptuur van Schultsz

De sculptuur in de tuin aan de Kleverweg is eveneens beschermd. De sculptuur is ter herinnering aan de bouw geplaatst in 1923 en een werk van Jan Schultsz. Het is circa 1.80 meter hoog en bestaat uit een achtzijdige bakstenen sokkel met daarop een natuurstenen beeld. Dit beeld geeft vier sprookjesfiguren weer die schuilen onder paddenstoelen. In het oostelijk vlak van het beeld is een schuilende mannelijke figuur met ramshoorns afgebeeld. In het noordelijke vlak is een naakte vrouwelijke figuur die schuilt afgebeeld. In het westelijke vlak is de schuilende figuur een kabouterachtige, en in het zuidelijk vlak een naakte vrouwelijke figuur.

Gedenksteen

In de voorgevel van Engelszstraat 29 bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER-DAK", J. Roodenburgh Architect".[3]


Monumenten in de buurt van Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 88
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. ..

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Engelszstraat 27
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de noordzijde van de Engelszstraa..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 98
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. Het wonin..

Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Engelszstraat 29
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde DUBBELE WONING, gelegen aan de oostzijde van het woningbouwcomple..

Huis ter Cleeff: woningblok

Kleverlaan 91
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de noordzijde van de Kleverlaan tuss..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Foto's (1)