Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Woonhuis

Hedastraat 22
2023EW Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Hedastraat. Het woningblok, dat tien woningen omvat, is gesitueerd op een langgerekte plattegrond welke, parallel aan de weg, het gebogen patroon van de straat volgt. Het symmetrische woningblok bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een afgeknot schilddak, dat bij de enigszins voor uit liggende hoekwoningen lager doorloopt. De voorgevels van de risalerende hoekwoningen zijn door de daklijst heen doorgetrokken tot een puntgevel en worden gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoeken. De vensters in het enigszins terugwijkende middendeel van het woonblok zijn bay-windows die doorlopen over de verdieping. Alleen in de woningen die aansluiten op de hoekwoningen bevinden zich geen bay-windows. Bij deze woningen worden de voordeuren, die zijn gelegen in de hoek tussen het middendeel en de hoekwoningen van het woningblok, gemarkeerd door een houten beschot van horizontale gepotdekselde latten. De overige voordeuren in het terugwijkende middendeel zijn twee-aan-twee gelegen en worden afgesloten door een brede luifel. De voordeuren van de hoekwoningen bevinden zich in de zijgevel onder een luifel. Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving. Waardering Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onder Dak
Woningen aan de Hedastraat
Woningen aan de Hedastraat
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1921
Bouw gereed 1923
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513271
Architect Jan Roodenburg
Detailkaart
Onder Dak (Haarlem (hoofdbetekenis))
Onder Dak
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gedenksteen in gevel Engelszstraat 29

Onder Dak is een complex van 52 woningen aan de Kleverlaan/Hedastraat/Engelzstraat/Dusarstraat in Haarlem gebouwd in 1921-1923 door de coöperatieve vereniging Onder Dak. Het complex is door J. Roodenburg ontworpen als middenstandswoningen.[1] De verschillende vrijstaande woningen en woningblokken in dit complex zijn rijksmonumenten.[2] De woningen bevatten kenmerken van de cottagestijl. De oorspronkelijke binnentuin van het complex werd later verdeeld over de achtertuinen van de woningen.

Sculptuur

Sculptuur van Schultsz

De sculptuur in de tuin aan de Kleverweg is eveneens beschermd. De sculptuur is ter herinnering aan de bouw geplaatst in 1923 en een werk van Jan Schultsz. Het is circa 1.80 meter hoog en bestaat uit een achtzijdige bakstenen sokkel met daarop een natuurstenen beeld. Dit beeld geeft vier sprookjesfiguren weer die schuilen onder paddenstoelen. In het oostelijk vlak van het beeld is een schuilende mannelijke figuur met ramshoorns afgebeeld. In het noordelijke vlak is een naakte vrouwelijke figuur die schuilt afgebeeld. In het westelijke vlak is de schuilende figuur een kabouterachtige, en in het zuidelijk vlak een naakte vrouwelijke figuur.

Gedenksteen

In de voorgevel van Engelszstraat 29 bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER-DAK", J. Roodenburgh Architect".[3]


Monumenten in de buurt van Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Hedastraat 20
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de noordoostzijde van de Hedastra..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Dusartstraat 1
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Dusartstraat. Het won..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 118
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. Het wonin..

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 126
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan op..

Sculptuur, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 106
Haarlem
Omschrijving SCULPTUUR, gelegen in het midden van het bij het woningbouwcomplex "Onder Dak" ontworpen openbare plantsoen, dat ten zuiden va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)