Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Woonhuis

Engelszstraat 29
2023ET Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1923


Beschrijving van Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde DUBBELE WONING, gelegen aan de oostzijde van het woningbouwcomplex op de hoek van de Kleverlaan en de Engelszstraat. De voorgevel van de dubbele woning is pal op het kruispunt Kleverlaan, Marnixstraat, Velserstraat en Engelszstraat gericht. De symmetrisch opgezette dubbele woning heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit een begane grond, verdieping en kapverdieping. Het pand wordt in hoofdvorm gedekt door een schilddak met wolfseinden. In het oostelijk dakschild bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel. Langs de zijgevels is het pand ter weerszijden uitgebouwd met een één bouwlaag hoge aanbouw die eindigt in een puntgevel onder steil zadeldak. De gevel van de aanbouw wordt gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoek. De voorgevel van de dubbele woning bezit een tweetal bay-windows die doorlopen tot over de verdieping. In deze voorgevel bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER DAK", J. Roodenburgh architect". De vensters in de zijgevels van de dubbele woning bezitten ter weerszijden luiken. De voordeuren van de twee woningen bevinden zich in de zijgevel en liggen in een portiek verdiept dat zich ter hoogte van de uitbouw bevindt. Het muurwerk ter hoogte van de portiek is plastisch vormgegeven. Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van de dubbele woning aan bij de algemene complexbeschrijving. Waardering Dubbele woning beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onder Dak
Woningen aan de Hedastraat
Woningen aan de Hedastraat
Locatie Haarlem
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 38′ OL
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1921
Bouw gereed 1923
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 513271
Architect Jan Roodenburg
Detailkaart
Onder Dak
Onder Dak
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gedenksteen in gevel Engelszstraat 29

Onder Dak is een complex van 52 woningen aan de Kleverlaan/Hedastraat/Engelzstraat/Dusarstraat in Haarlem gebouwd in 1921-1923 door de coöperatieve vereniging Onder Dak. Het complex is door J. Roodenburg ontworpen als middenstandswoningen.[1] De verschillende vrijstaande woningen en woningblokken in dit complex zijn rijksmonumenten.[2] De woningen bevatten kenmerken van de cottagestijl. De oorspronkelijke binnentuin van het complex werd later verdeeld over de achtertuinen van de woningen.

Sculptuur

Sculptuur van Schultsz

De sculptuur in de tuin aan de Kleverweg is eveneens beschermd. De sculptuur is ter herinnering aan de bouw geplaatst in 1923 en een werk van Jan Schultsz. Het is circa 1.80 meter hoog en bestaat uit een achtzijdige bakstenen sokkel met daarop een natuurstenen beeld. Dit beeld geeft vier sprookjesfiguren weer die schuilen onder paddenstoelen. In het oostelijk vlak van het beeld is een schuilende mannelijke figuur met ramshoorns afgebeeld. In het noordelijke vlak is een naakte vrouwelijke figuur die schuilt afgebeeld. In het westelijke vlak is de schuilende figuur een kabouterachtige, en in het zuidelijk vlak een naakte vrouwelijke figuur.

Gedenksteen

In de voorgevel van Engelszstraat 29 bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER-DAK", J. Roodenburgh Architect".[3]


Monumenten in de buurt van Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Engelszstraat 27
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de noordzijde van de Engelszstraa..

Vrijstaande woning, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 88
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde VRIJSTAANDE WONING, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. ..

Woningblok, onderdeel van het complex Onder Dak

Kleverlaan 90
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan. Het wonin..

Huis ter Cleeff: woningblok

Kleverlaan 91
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de noordzijde van de Kleverlaan tuss..

Huis ter Cleeff: woningblok

Marnixstraat 2
Haarlem
Omschrijving Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de westzijde van de Marnixstraat tus..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele woning, onderdeel van het complex Onder Dak in Haarlem

Foto's (2)