Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet in Oostkapelle

Woonhuis

Duinbeekseweg 21
4356CD Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet

Omschrijving TUINMANSWONING MET BAKKEET. Aan de noordzijde van het voorplein staat een 18de-eeuws bouwhuis, oorspronkelijk boerderij, van gele baksteen (IJsselsteentjes) en houten delen. Het op L-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De vensterindeling van de voorgevel is in de 19de eeuw gewijzigd. Aan de voorzijde is een klein gedeelte in gebruik als oranjerie herkenbaar aan de twee grote achtruitsvensters met persiennes uiterst links in de gevel. Verder is deze gevel ingedeeld met drie kleinere meerruits schuifvensters met luiken. In de zijgevel (west) bevindt zich de toegang tot de oranjerie bestaande uit een opgeklampte deur met groot vierruits bovenlicht. Schuin daarboven een dakkapel. Haaks op de voorgevel staat een schuur van gepotdekselde delen op een bakstenen fundament met aan de achterzijde een luidklok. In het dakschild zijn twee houten hooiluiken aangebracht. De toegang tot het woonhuis bevindt zich in de achtergevel bestaande uit een opgeklampte deur met origineel hang- en sluitwerk; daarboven een dakkapel. Achter het bouwhuis staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuwse bakstenen BAKKEET met zwart geschilderde plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met schoorsteen. Tegen de westgevel een klein aanbouw onder een lessenaarsdak. Waardering TUINMANSWONING MET BAKKEET van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere vormgeving van een dienstgebouw uit de 18de eeuw met oranjerie; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513264
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet in Oostkapelle

Duinbeek: koetsierswoning

Duinbeekseweg 17
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSIERSWONING. Aan de zuidzijde van het voorplein staat het in oorsprong 18de-eeuwse koetshuis van gele baksteen (IJsselstee..

Duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis best..

Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Duinbeek. De kern van de aanleg wordt gevormd door de rechthoeki..

Duinbeek: varkenshok

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving VARKENSHOK. Ten noorden van de tuinmanswoning staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuws varkenshok onder een ..

Klein Berkenbosch

Duinbeekseweg 7
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Inleiding Historische boerderij Klein Berkenbosch, gelegen tegen de binnenduinrand nabij andere boerderijen en de buitenplaatsen Berkenbosc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet in Oostkapelle

Foto's (1)