Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinbeek: koetsierswoning in Oostkapelle

Woonhuis

Duinbeekseweg 17
4356CD Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Duinbeek: koetsierswoning

Omschrijving KOETSIERSWONING. Aan de zuidzijde van het voorplein staat het in oorsprong 18de-eeuwse koetshuis van gele baksteen (IJsselsteentjes). Het op L-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevel aan het voorplein heeft uiterst rechts een dubbele houten inrijdeur, links daarvan een opgeklampte staldeur met meerruits bovenlicht en een meerruitsvenster met halve luiken. In de oostgevel bevindt zich uiterst links de opgeklampte toegangsdeur met daarnaast twee meerruitsvensters met binnenluiken, een luik en een hooiluik, die boven de gootlijst uitsteekt. De recente aanbouw met keuken is voor de bescherming van ondergeschikt belang. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de paardenstal met boxen en hardstenen voederbakken; de woonkamer met kleine schouw en een bedstedewand met spinde. Waardering KOETSIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere vormgeving van een dienstgebouw uit de 18de eeuw met gaaf bewaarde interieuronderdelen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513263
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinbeek: koetsierswoning in Oostkapelle

Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet

Duinbeekseweg 21
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING MET BAKKEET. Aan de noordzijde van het voorplein staat een 18de-eeuws bouwhuis, oorspronkelijk boerderij, van g..

Duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis best..

Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Duinbeek. De kern van de aanleg wordt gevormd door de rechthoeki..

Duinbeek: varkenshok

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving VARKENSHOK. Ten noorden van de tuinmanswoning staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuws varkenshok onder een ..

Klein Berkenbosch

Duinbeekseweg 7
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Inleiding Historische boerderij Klein Berkenbosch, gelegen tegen de binnenduinrand nabij andere boerderijen en de buitenplaatsen Berkenbosc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)