Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Duinbeekseweg 19
4356CD Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Duinbeek. De kern van de aanleg wordt gevormd door de rechthoekige omgrachting rondom het huis dat op een klein eiland met steil talud staat. Rondom is een kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 19de eeuw, waarbij de gracht aan de zuidwestzijde met een slinger is uitgraven en eindigt in een lusvormige vijver. Achter het huis ligt een tapstoelopende open ruimte (weide) met coulissenwerking. De weide wordt door bos omsloten waarin een slingerende rondwandeling zonder zichten naar het huis of het omringende landschap. Op een Topografische Militaire Kaart uit 1911 is te zien dat er oorspronkelijk een pad door de weide liep waardoor een vrij zicht op de achterzijde van het huis werd verkregen. Veel oude bomen zijn bij de inundatie in 1943 geveld, alleen aan de westzijde zijn eiken bewaard gebleven De formele hoofdas van de aanleg is nog aanwezig en bestaat uit de korte oprijlaan, die zich achter het huis als zichtas voortzet over de reeds genoemde weide tussen boombeplantingen. De oprijlaan heeft laanbeplanting van recent geplante linden en een taxushaag daterend uit ca.1850; het voorplein heeft centraal een rond perk. Een ander onderdeel van de formele aanleg is de rechte Duinbeekseweg, die op de Visser-Roman kaart uit ca.1650 nog een kronkelend verloop had. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Duinbeek van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 19de eeuw met behoud van enkele oudere formele elementen, zoals de Duinbeekseweg, oprijlaan, omgrachting en omgrenzing; - vanwege de visuele-ruimtelijke samenhang tussen de complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek in Oostkapelle

Duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis best..

Duinbeek: varkenshok

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving VARKENSHOK. Ten noorden van de tuinmanswoning staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuws varkenshok onder een ..

Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet

Duinbeekseweg 21
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING MET BAKKEET. Aan de noordzijde van het voorplein staat een 18de-eeuws bouwhuis, oorspronkelijk boerderij, van g..

Duinbeek: koetsierswoning

Duinbeekseweg 17
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSIERSWONING. Aan de zuidzijde van het voorplein staat het in oorsprong 18de-eeuwse koetshuis van gele baksteen (IJsselstee..

Klein Berkenbosch

Duinbeekseweg 7
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Inleiding Historische boerderij Klein Berkenbosch, gelegen tegen de binnenduinrand nabij andere boerderijen en de buitenplaatsen Berkenbosc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek in Oostkapelle

Foto's (1)