Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinbeek in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Duinbeekseweg 19
4356CD Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: begin 18e eeuw


Beschrijving van Duinbeek

Omschrijving HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis bestaat uit een voorhuis opgebouwd uit souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak en uit een smaller achterhuis met een zelfde opbouw en een mezzanino onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak bekroond door een met leien beklede uitkijktoren. De houten achtkantige toren met meerruitsvensters rondom wordt overkapt door een koepeldak met peervormige bekroning waarop een windijzer. De gevels zijn voorzien van kroonlijsten en iets, ten opzichte van het gevelvlak verspringende hoekpilasters. Tegen de zijgevels van het voorhuis zijn schoorstenen opgetrokken. De vijfassige voorgevel heeft een vooruitspringend middenrisasliet die met een mezzanino boven de kroonlijst uitsteekt en bekroond wordt door een driezijdig fronton. Aan een hardstenen bordes is een dubbele toegangsdeur met halfrond bovenlicht gevat in een eenvoudige geblokte deuromlijsting met lantaarn; boven de deur een zesruitsvenster en een tweelicht mezzaninovenster. Aan weerszijden van de risaliet zijn twee vensterassen bestaande uit een souterrainvenster, een achtruitsvenster op de bel-etage en een zesruitsvenster op de verdieping. De drieassige achtergevel wordt bekroond door een driezijdig fronton met een rond venster en kent een regelmatige gevelindeling met meerruitsvensters en centraal aan een bakstenen trapje een dubbele glazen deur. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de ruimte-indeling met een gang op de as van het huis geflankeerd door kamers en eindigend bij de grote kamer. Het gehele huis is onderkelderd voorzien van een balkenzoldering en plavuizen. Waardering HOOFDGEBOUW (Duinbeek) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van een gaaf bewaard 18de-eeuws blokvormig hoofdgebouw in classicistische stijl; - als voorbeeld van een sober vormgegeven, zowel in- als exterieur, buitenhuis; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinbeek in Oostkapelle

Duinbeek: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats duinbeek

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Duinbeek. De kern van de aanleg wordt gevormd door de rechthoeki..

Duinbeek: varkenshok

Duinbeekseweg 19
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving VARKENSHOK. Ten noorden van de tuinmanswoning staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken 18de-eeuws varkenshok onder een ..

Duinbeek: tuinmanswoning met bakkeet

Duinbeekseweg 21
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING MET BAKKEET. Aan de noordzijde van het voorplein staat een 18de-eeuws bouwhuis, oorspronkelijk boerderij, van g..

Duinbeek: koetsierswoning

Duinbeekseweg 17
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSIERSWONING. Aan de zuidzijde van het voorplein staat het in oorsprong 18de-eeuwse koetshuis van gele baksteen (IJsselstee..

Klein Berkenbosch

Duinbeekseweg 7
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Inleiding Historische boerderij Klein Berkenbosch, gelegen tegen de binnenduinrand nabij andere boerderijen en de buitenplaatsen Berkenbosc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (35)

Alle 35 foto's weergeven