Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Lelie in Bussum

Woonhuis

Nieuwe 's-Gravelandseweg 86
1406NJ Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1898-1899
Architect: Willem Cornelis Bauer


Beschrijving van De Lelie

Inleiding LANDHUIS "DE LELIE", in Engelse landhuisstijl, in 1898-1899 naar ontwerp van Willem Cornelis Bauer gebouwd op terrein van de kolonie "Walden" in opdracht van Frederik van Eeden. Willem Cornelis Bauer was met Van Eeden een van de oprichters van de kolonie. Frederik van Eeden bezat in het landhuis een bibliotheek-studeerkamer. Het vrijstaande landhuis ligt ver teruggerooid van de weg. De oprit loopt langs de voorgevel die haaks op de Nieuwe 's-Gravelandseweg is georiƫnteerd. NB: de beschrijving is gebaseerd op de monumentenbeschrijvingen van de gemeente Bussum en op de gegevens uit het bouwarchief van de gemeente Bussum vanwege het ontbreken van toestemming eigenaar het landhuis te bezoeken. Omschrijving Het landhuis is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond met twee uitbouwen aan de achterzijde en een zeer grote aanbouw aan de linkerzijde, opgebouwd uit volumes van verschillende hoogte. Het landhuis telt een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldaken met steekkappen in verschillende richtingen. De gevels zijn gedeeltelijk wit gepleisterd. De voorgevel (N) bevat twee topgevels. De linker, meer naar voren geplaatste, topgevel heeft ongelijke zijden. Op de begane grond bevinden zich een dubbel venster met roedenverdeling en luiken en rechts daarvan een rondboog. Op de verdieping bevindt zich een dubbel venster met roedenverdeling. Tussen de topgevels is een brede dakkapel met vensters met roedenverdeling in het verder doorlopende dakvlak geplaatst. Tegen de zijgevel (O) is een schuin geplaatste, op rechthoekige grondslag opgetrokken garage onder een zadeldak toegankelijk middels een grote, segmentvormige dubbele garagedeur van hout met ijzer beslag. Waardering Landhuis "DE LELIE" uit 1898-1899 is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in de Engelse landhuisstijl door de architect Willem Cornelis Bauer in opdracht van Frederik van Eeden en vanwege de herinnering aan de idealistische kolonie "Walden" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513237
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Lelie in Bussum

Bakkerswoning Walden

Nieuwe 's-Gravelandseweg 88
Bussum
Inleiding Klein vrijstaand houten WOONHUIS aan de westzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg met de langsgevel op korte afstand van de weg...

De Maerle (De Merel)

Nieuwe 's-Gravelandseweg 77
Bussum
Inleiding Ruim teruggerooide VILLA in bosrijk gebied aan de oostzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg. De villa, gelegen in een parkachtig..

Villa, voormalig jockeyverblijf

Nieuwe 's-Gravelandseweg 90
Bussum
Inleiding Voormalig jockeyverblijf, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in de Chalet-stijl naar ontwerp van architect C.J. Kruisw..

Woonhuis behorende tot het complex Hof van Eeden (Walden)

Franse Kampweg 22
Bussum
Inleiding WOONHUIS, behorende tot het complex Hof van Eeden, in 1899 gebouwd voor Truida Everts in een op de streekeigen, landelijke bouwkun..

Hut behorende tot het complex Hof van Eeden

Franse Kampweg 22
Bussum
Inleiding HUT, behorende tot het complex Hof van Eeden, op circa 6 meter afstand ten oosten van het woonhuis van Truida Everts. De hut werd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Lelie in Bussum