Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis bij Tindal in Bussum

Kasteel Buitenplaats

H.J. Schimmellaan 2
1405HR Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1901 1901 ca. 1901


Beschrijving van Koetshuis bij Tindal

Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het villacomplex "Jorullo", gebouwd in de Art Nouveau stijl rond 1901. Het voormalige koetshuis is terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van het terrein met de voorzijde aan de H.J. Schimmellaan. Twee houten PIJLERS van het oorspronkelijke toegangshek zijn nog aanwezig aan de straatzijde. NB.: De beschrijving is gemaakt op basis van de beschrijving in "Monumentenbeschrijving gemeente Bussum", dl 1 en 2, ir. R.G. Bosch van Drakestein, 1989, pagina 91, en de bouwtekeningen uit het BWT-archief uit 1987. De eigenaar gaf geen toestemming het voormalige koetshuis te bezoeken. Omschrijving Voormalig koetshuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met glazen plantenkassen aan de westzijde en uitbouw aan de noordwestzijde, bestaande uit een begane grond en zolderverdieping onder overstekend schilddak dat steunt op een houten schoorconstructie, bedekt met geglazuurde Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg. De gevels zijn wit gepleisterd op een natuurstenen plint, terwijl tussen de plint en de onderdorpels oranje baksteen is toegepast. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond een samengesteld venster in boogomlijsting, geflankeerd door een klein venster, op de zolderverdieping voormalige hooideuren. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout. De linker zijgevel (W) bevat de glazen kas. De rechter zijgevel (O) bevat links en rechts een stolpvenster met rondboogvormig bovenlicht. Daartussen is links een dubbel stolpvenster met bovenlichten en rechts een stolpvenster met bovenlicht geplaatst. De achtergevel (N) bevat op de begane grond links en rechts een deur, in het midden een dubbel stolpvenster met bovenlichten. Op de zolderverdieping is een venster geplaatst. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout. Waardering Het voormalige koetshuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch- functioneel onderdeel van het villacomplex "Jorullo", vanwege de ensemblewaarde en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetshuis in Art Nouveau stijl, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis bij Tindal in Bussum

Tindal

Nieuwe 's-Gravelandseweg 21
Bussum
Inleiding VILLA, hoofdonderdeel van het complex "Jorullo", gebouwd in Art Nouveau stijl rond 1901. De villa is vrijstaand en op een verhogi..

Spieghelkerk

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34
Bussum
Inleiding KERKGEBOUW, genaamd Spieghelkerk en gesitueerd op een klein perceel aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg met de voorgevel(oostgevel) o..

Villa Amalia

Meerweg 7
Bussum
Inleiding VILLA "AMALIA", met bijbehorende met bouwkundige elementen ingerichte SIERTUIN en TOEGANGSBRUGGEN, gebouwd in overgangsarchitectu..

Villa Flora

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding VILLA, hoofdonderdeel van het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. De ..

Villa Flora: koetshuis

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis bij Tindal in Bussum

Foto's (1)