Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Flora: koetsierswachthuisjes in Bussum

Gebouw

Lindelaan 11
1405AH Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Villa Flora: koetsierswachthuisjes

Inleiding Twee voormalige KOETSIERSWACHTHUISJES, behorende tot het villacomplex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. De koetsierswachthuisjes zijn, met een muur met elkaar verbonden, gesitueerd aan de zuidzijde van de oprijlaan. Omschrijving De twee voormalige koetsierswachthuisjes, op rechthoekige plattegrond, worden elk afgesloten door een houten zadeldak. De gevels zijn wit gepleisterd op een zwarte plint. Aan de noordzijde bevindt zich een rondboogvormige houten opgeklampte deur met kruisgeheng in gepleisterde boog. De wachthuisjes zijn bij de hoeken verzwaard en hebben blinde zijmuren. De achtergevels zijn met de tussenstaande tuinmuur verbonden. Waardering De gaaf bewaarde laat 19de-eeuwse voormalige koetsierswachthuisjes zijn van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Lindelaan 11" en als zodanig tevens van belang wegens typologische zeldzaamheidswaarde. Vanwege de ensemblewaarde van villa met koetshuis en koetsierswachthuisjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513230
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Flora
Villa in 2012
Villa in 2012
Locatie Lindelaan
Oorspr. functie Villa
Huidig gebruik Woonhuis
Bouw gereed periode 1875-1900
Bouwstijl eclectisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513228
Lijst van rijksmonumenten in Bussum
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Flora is een vrijstaande villa in eclectische bouwstijl uit het einde van de 19e eeuw. Het woonhuis is gelegen aan de Lindelaan 11 in de wijk en het beschermd dorpsgezicht Het Spiegel in Bussum. Het was een van de eerste villa's gebouwd in de villawijk Het Spiegel.

Koetshuis en koetsierswachthuisjes zijn tevens beschermd.

Het is een rijksmonument sinds 2000.


Monumenten in de buurt van Villa Flora: koetsierswachthuisjes in Bussum

Villa Flora

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding VILLA, hoofdonderdeel van het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. De ..

Villa Flora: koetshuis

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de ..

Villa Wartburg

Lindelaan 10
Bussum
Inleiding VILLA, gebouwd in eclectische trant in de tweede helft van de 19de eeuw. De villa is gesitueerd op een terrein aan de oostzijde v..

Villa Amalia

Meerweg 7
Bussum
Inleiding VILLA "AMALIA", met bijbehorende met bouwkundige elementen ingerichte SIERTUIN en TOEGANGSBRUGGEN, gebouwd in overgangsarchitectu..

Koetshuis bij Tindal

H.J. Schimmellaan 2
Bussum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het villacomplex "Jorullo", gebouwd in de Art Nouveau stijl rond 1901. Het voormalige koetshui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Flora: koetsierswachthuisjes in Bussum