Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Flora: koetshuis in Bussum

Kasteel Buitenplaats

Lindelaan 11
1405AH Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Villa Flora: koetshuis

Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het voormalige koetshuis is vrijstaand gesitueerd aan het einde van de oprijlaan, op de zuidwesthoek van het terrein aan de westzijde van de Lindelaan in de villawijk Het Spiegel. Het koetshuis is naderhand tot halverwege ingekort. Omschrijving Voormalig koetshuis, op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping. Het afgeknotte schilddak wordt bedekt met zwarte kruispannen. De gevels zijn wit gepleisterd (de westgevel is met hout afgewerkt). De voorgevel (O) bevat in boogvelden op de begane grond rechts twee deuren en links een stolpvenster met bovenlicht, op de verdieping rechts een schuifvenster en links een stolpvenster met bovenlicht. In het dakvlak is in het midden een dakkapel geplaatst met kroonlijst en gesneden pilasters. De rechter zijgevel (N) bevat op de begane grond twee houten deuren, op de verdieping een deur, bereikbaar via een buitentrap. In het dakvlak is rechts (oorspronkelijk in het midden) een dakkapel geplaatst met kroonlijst en gesneden pilasters. Waardering Het voormalige koetshuis in eclectische bouwtrant uit het laatste kwart van de 19de eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch- functioneel onderdeel van het complex "Lindelaan 11" in de villawijk Het Spiegel te Bussum. Vanwege de ensemblewaarde van villa met koetshuis en koetsierswachthuisjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Flora
Villa in 2012
Villa in 2012
Locatie Lindelaan
Oorspr. functie Villa
Huidig gebruik Woonhuis
Bouw gereed periode 1875-1900
Bouwstijl eclectisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513228
Lijst van rijksmonumenten in Bussum
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Flora is een vrijstaande villa in eclectische bouwstijl uit het einde van de 19e eeuw. Het woonhuis is gelegen aan de Lindelaan 11 in de wijk en het beschermd dorpsgezicht Het Spiegel in Bussum. Het was een van de eerste villa's gebouwd in de villawijk Het Spiegel.

Koetshuis en koetsierswachthuisjes zijn tevens beschermd.

Het is een rijksmonument sinds 2000.Monumenten in de buurt van Villa Flora: koetshuis in Bussum

Villa Flora

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding VILLA, hoofdonderdeel van het complex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw. De ..

Villa Flora: koetsierswachthuisjes

Lindelaan 11
Bussum
Inleiding Twee voormalige KOETSIERSWACHTHUISJES, behorende tot het villacomplex "Lindelaan 11", gebouwd in eclectische bouwtrant in het laa..

Villa Wartburg

Lindelaan 10
Bussum
Inleiding VILLA, gebouwd in eclectische trant in de tweede helft van de 19de eeuw. De villa is gesitueerd op een terrein aan de oostzijde v..

Villa Amalia

Meerweg 7
Bussum
Inleiding VILLA "AMALIA", met bijbehorende met bouwkundige elementen ingerichte SIERTUIN en TOEGANGSBRUGGEN, gebouwd in overgangsarchitectu..

Koetshuis bij Tindal

H.J. Schimmellaan 2
Bussum
Inleiding Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het villacomplex "Jorullo", gebouwd in de Art Nouveau stijl rond 1901. Het voormalige koetshui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)