Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester B.J.R. van Hasselt in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester B.J.R. van Hasselt

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van B.J.R. van Hasselt in neo-classicistische stijl uit omstreeks 1860, behorende tot het complex "Algemene begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. B.J.R. van Hasselt was oud-burgemeester en med. doctor te Naarden. Omschrijving Het grafmonument meet 216x192x245cm en bestaat uit een rechthoekig vak, afgezet met banden van baksteen met op de hoekpunten natuurstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan, en een obelisk op een bakstenen sokkel. De obelisk is aan de top voorzien van een gebeeldhouwde gedrapeerde doek die aan de voorzijde is opengetrokken. Op deze plaats is een gebeeldhouwde versiering zichtbaar in de vorm van een aesculaap met een bloem links en twijgen rechts. Daaronder is tekst aangebracht in verdiept zwart gelakt Latijns kapitaal: "TER NAGEDACHTENIS VAN/B.J.R. VAN HASSELT/OUD-BURGEMEESTER/EN MED. DOCTOR/TE NAARDEN/OVERL. "1 DEC. 186?", waaronder een halve eiken takkenkrans is gebeeldhouwd. Op de geprofileerde sokkel is de tekst aangebracht: "DOOR ZIJNE VRIENDEN". Het grafhek, 86 cm. hoog, bevat vier rijk versierde gietijzeren hoekstijlen, bekroond met granaatappels. Smeedijzeren liggers en diagonalen verbinden de hoekstijlen. In het hart van de vier vlakken bevindt zich een ovaal met gietijzeren funeraire ornamenten zoals een staartbijtende slang op de ovaalvorm, een vliegende zandloper in de ovaalvorm en twee gekruisde zeisen waarvan alleen nog de stelen aanwezig zijn diagonaal achter de ovaal. Waardering Het grafmonument voor oud-burgemeester B.J.R. van Hasselt is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit het derde kwart van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513218
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester B.J.R. van Hasselt in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)