Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: IJzeren grafhek in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: IJzeren grafhek

Inleiding Omstreeks de eeuwwisseling vervaardigd ijzeren GRAFHEK, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. Omschrijving Het ijzeren grafhek, 100 cm hoog, is geplaatst rondom een hardstenen zerk, waarvan de tekst niet meer leesbaar is, in een rechthoekig vak van 225x130cm, afgezet met hardstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de hoekstijlen van het grafhek bevestigd zijn. Het grafhek is samengesteld uit eenvoudige ronde hoekstijlen, bekroond door een gietijzeren granaatappel en onderling verbonden door rondijzeren regels en vierkantijzeren diagonalen. De aansluiting van de diagonalen in de hoeken vindt plaats met gekruld platijzer. De diagonalen worden in het midden doorbroken door een ovaal waarbinnen zich een gietijzeren gevleugelde zandloper bevindt. Waardering Het ijzeren grafhek, met funeraire symbolen gedecoreerd, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren grafhek van omstreeks de eeuwwisseling en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513217
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: IJzeren grafhek in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats: IJzeren grafhek in Bussum

Foto's (2)