Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een rechthoekig vak van 170x100cm, afgezet met middelgrote rivierkeien en een staande zandstenen zerk van 162x75x14cm met halfronde bovenzijde. De ornamentiek en funeraire symbolen op de zerk worden gevormd door een uil die in het midden door de ronding heen steekt, twee axiaal geplaatste zandlopers op de grens van de halve circel en het rechthoekige vlak van de steen en een ossekop met schild tussen de zandlopers. De zijden van de zerk zijn voorzien van een gehouwen rondboogfries. In de steen is een rechthoekig verdiept vlak uitgespaard, omsloten door een rand van koper waarin de tekst in verheven kapitaal: "J.MAMMEN/21 SEPT 3 MEI/1864 1922/DE KUNST IS LANG/HET LEVEN KORT/ZIJN DANKBARE VRIENDEN". Onder dit vak bevinden zich nog twee vakken met de tekst in verdiept Latijns kapitaal: "J.C. MAMMEN-SIKKING/GEB-19 MAART 1866/OVERL-22 MAART 1947; JAN MAMMEN/GEB-27 APRIL 1899/OVERL-10 DECEMBER 1978". Waardering Het grafmonument voor J. Mammen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een grafmonument in de stijl van de Art Nouveau uit de eerste helft van de 20ste eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)