Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. Omschrijving Het familiegraf bestaat uit een rechthoekig vak van 10x5 m, afgezet met bakstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan en een grote, neogotische grafkapel van 230x230x580cm. De kapel staat op een hoog gecementeerd basement en heeft gepleisterde gevels met gestucte neogotische ornamentiek. Op de kruising van de dakvlakken staat een afgeknotte, achtkantige spits met bronzen gedrapeerde doek. De westgevel bevat een, niet oorspronkelijke, dubbele deur die toegang geeft tot de grafkelder. De oostgevel bevat vlak onder de topgevel het familiewapen waarboven een gevleugelde helm. Links van het wapenschild staat de tekst: JOH XI", en rechts: "VERS 25". Onder het wapenschild is een rechthoekig tekstbord bevestigd, waarop in verdiept Latijns kapitaal de tekst: "IK GOD/DE OPSTANDING EN HET LEVEN/DIE IN MIJ GELOOFT/ZAL LEVEN AL WARE HIJ/OOK GESTORVEN/GRAFKAPEL/VAN/DE FAMILIE/DUDOK VAN HEEL/ANNO 1865". Op de linker pinnakel is een doodshoofd geplaatst met gekruisde beenderen waaronder de tekst: "MEMENTO", met daaronder een omhooggerichte toorts. Op de rechter pinnakel is ook een doodshoofd met gekruisde beenderen geplaatst waaronder de tekst: "MORI", met daaronder een omgekeerde toorts. De noord- en zuidgevel zijn identiek en bevatten onder de topgevel een staartbijtende slang met daarbinnen een gevleugelde zandloper. Onder dit rouwattribuut bevindt zich een rechthoekig tekstbord met een reeks van familienamen. Het zware gietijzeren grafhek bevat aan de bovenzijde neogotische spitsbogen. Aan de westzijde staan gietijzeren pijlers met een topgeveltje met vierpas, geflankeerd door een pinnakeltje, waartussen het toegangshek. Waardering Het grafmonument voor de familie Dudok van Heel is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neogotische familiegrafkapel met bijbehorende onderdelen uit de tweede helft van de 19e eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513213
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Van Heel kan verwijzen naar:

Van Heel

Dudok van Heel


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Van Heel of met Van Heel in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Van Heel inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Van Heel en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)