Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. Binnen het grafhek staan aan weerszijden van het grafmonument twee berken. Omschrijving Het familiegraf meet 583x483x450cm en is opgebouwd uit een rechthoekig vak -afgezet met bakstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan-, een grote, rechthoekige hardstenen zerk met omlopend kwartrond profiel op een lage uitstekende plint, geheel met mos begroeid, en een hoge, rechthoekige hardstenen kolom op een geprofileerde rechthoekige sokkel, bekroond door een kroonlijst. Op de kolom staat een hardstenen schaal op rechte sokkel. Op het voorvlak van de kolom zijn axiaal en iets schuin geplaatst twee wapenschilden. Op het linkerschild een man te paard en een trompet, op het rechterschild een schaap en drie sterren. Onder deze schilden staat in verheven Latijns kapitaal de naam: "DE ROEPER"; onderaan op de kolom staat: "R.I.P.". Op de vier hoekpunten van de kolom bevinden zich gekeerde toortsen. Tussen de zerk en de kolom bevindt zich een liggende steen waarop een marmeren kussen met kwasten op de hoeken is geplaatst. Op dit kussen ligt een marmeren rouwkrans van rozen met strik. Het grafhek, 116 cm. hoog, is opgebouwd uit ronde stijlen met een spitse punt, verbonden door twee ijzeren strippen. Waardering Het familiegrafmonument voor de familie De Roeper is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit de tweede helft van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortse straatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)