Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. G.C. Fabius was burgemeester van Naarden en Muiden. Omschrijving Het grafmonument meet 216x114x254cm en is opgebouwd uit een rechthoekig vak -afgezet met rechte hardstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan-, een kleine, dunne, iets hellend geplaatste hardstenen steen met getoogde bovenzijde en in verheven Latijns kapitaal de tekst: "HIER RUST/GERI/6 DEC. 1885-27 JUNI 1887/A.P. FABIUS-BEUDEKER/9 FEBR. 1827-31 JAN 1905", en een afgebroken zuil op een vierkante, rijk geprofileerde sokkel. Op de sokkel is aan de voorzijde een witmarmeren plaat bevestigd waarop een tekst is aangebracht in zwart gelakt verdiept Latijns kapitaal: "TER NAGEDACHTENIS/VAN/G.C. FABIUS/GEB: 15 FEBRUARI 1815/BURGEMEESTER VAN NAARDEN EN MUIDEN/1 JAN: 1865-29 APRIL 1887/DE BURGERIJ". Het grafhek, 97 cm. hoog, bevat vier rondijzeren hoekstijlen, bekroond met granaatappels. Smeedijzeren liggers en diagonalen verbinden de hoekstijlen. Op de kruising van de diagonalen is een gietijzeren rozet aangebracht. Waardering Het grafmonument voor oud-burgemeester G.C. Fabius is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit het vierde kwart van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513211
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)