Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1830


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoekig terrein aan de Amersfoortse straatweg hoek Brediusweg. Het entreehek staat evenwijdig aan de Amersfoortse straatweg aan de oostzijde van het terrein en dateert uit 1830, tegelijk met de stichting van de begraafplaats. Omschrijving Het entreehek naar de algemene begraafplaats bestaat uit twee zware vierkante bakstenen pijlers met teruggemetselde hoekpunten en rijk geprofileerde natuurstenen bekroning. Op de linker pijlerbekroning staat de naam van de stichtende gemeente: "NAARDEN", op de rechter het stichtingsjaar: "ANNO 1830" in verheven zwart gelakte Latijnse kapitalen. De twee ijzeren vleugels van het hekwerk zijn samengesteld uit rond- en platijzer. Aan de linkerzijde bevindt zich een ijzeren hekje voor voetgangers. Waardering Het vroeg-19de eeuwse begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard, historisch-functioneel onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gesticht in 1830 in opdracht van de gemeente Naarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek in Bussum

Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectisch..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)