Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg

Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoekig terrein aan de Amersfoortse straatweg hoek Brediusweg. Het entreehek staat evenwijdig aan de Amersfoortse straatweg aan de oostzijde van het terrein en dateert uit 1830, tegelijk met de stichting van de begraafplaats. Omschrijving Het entreehek naar de algemene begraafplaats bestaat uit twee zware vierkante bakstenen pijlers met teruggemetselde hoekpunten en rijk geprofileerde natuurstenen bekroning. Op de linker pijlerbekroning staat de naam van de stichtende gemeente: "NAARDEN", op de rechter het stichtingsjaar: "ANNO 1830" in verheven zwart gelakte Latijnse kapitalen. De twee ijzeren vleugels van het hekwerk zijn samengesteld uit rond- en platijzer. Aan de linkerzijde bevindt zich een ijzeren hekje voor voetgangers. Waardering Het vroeg-19de eeuwse begraafplaatshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard, historisch-functioneel onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gesticht in 1830 in opdracht van de gemeente Naarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)