Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats: Baarhuisje in Bussum

Graf Begraafplaats

Amersfoortsestraatweg
1400AA Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Algemene Begraafplaats: Baarhuisje

Inleiding BAARHUISJE, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum en uitgevoerd in sobere eclectische bouwtrant in de tweede helft van de 19de eeuw. Het baarhuisje is gesitueerd aan de westzijde van het terrein aan het einde van de hoofdas. Omschrijving Het baarhuisje is op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen op gecementeerde plint onder zadeldak, bedekt met zwarte Hollandse pannen. De dakranden zijn gecementeerd. De voorgevel (O) is opgetrokken in rode en donkergrijze baksteen en kent een vertikale indeling door middel van uitgemetselde en terugliggende gevelvlakken. De houten deur onder boogveld, bevindt zich in een uitgemetselde boog in het midden. De randen van het muurvlak zijn uitgemetseld, aan de bovenzijde in getrapt motief. De voorgevel heeft twee zijvleugels met uitgemetselde penanten en getrapte bovenzijden. In de zijgevels bevindt zich een venster achter diefijzer. De achtergevel (W) is blind. Waardering Het 19de eeuwse baarhuisje is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een funerair dienstgebouw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats: Baarhuisje in Bussum

Algemene Begraafplaats: Begraafplaatshek

Amersfoortsestraatweg hoek Brediusweg
Bussum
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK, behorende tot het complex, "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum, gelegen op een rechthoeki..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor oud-burgemeester Gerhardus Cornelius Fabius

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algeme..

Algemene Begraafplaats: Familiegrafmonument voor de familie De Roeper

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie De Roeper in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de ee..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor de familie Dudok van Heel

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de familie Dudok van Heel in neogotische stijl uit 1865, behorende tot het complex ..

Algemene Begraafplaats: Grafmonument voor J. Mammen

Amersfoortsestraatweg
Bussum
Inleiding GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van de kunstenaar J. Mammen in de stijl van de Art Nouveau uit 1922, behorende tot het ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)