Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis behorende tot het complex Hof van Eeden (Walden) in Bussum

Woonhuis

Franse Kampweg 22
1406NW Bussum
Noord Holland

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Woonhuis behorende tot het complex Hof van Eeden (Walden)

Inleiding WOONHUIS, behorende tot het complex Hof van Eeden, in 1899 gebouwd voor Truida Everts in een op de streekeigen, landelijke bouwkunst teruggaande architectuur. Het leek in oorsprong wat vorm en grootte betreft op een Goois daglonershuisje. De Engelse invloed was terug te vinden in de brede, als zelfstandig onderdeel behandelde, ver uitgemetselde schoorsteen, die hoog naast het dak stond (verwijderd in 1958). In 1958 werd het kleine huis uitgebreid met een haaks op de achtergevel staande vleugel (één bouwlaag met zadeldak) ontworpen door architect De Kam. NB De uitbreiding uit 1958 valt buiten de bescherming. Omschrijving Sober - in materiaal, vorm, grootte en detaillering - uitgevoerd woonhuis op samengesteld grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder samengesteld zadeldak. Het woonhuis bevat een rechthoekig hoofdvolume met aan de westzijde een lagere en ten opzichte van de voorgevel terugspringende aanbouw. Het zadeldak heeft een houten bakgoot, gladde windveren en een dekking met rode Hollandse pannen. Het muurwerk is gepleisterd. De voorgevel, een langsgevel op het zuiden, heeft iets rechts uit het midden de voormalige voordeur (nu de deur naar de keuken), bestaande uit een gesloten paneel beneden en boven een getoogd 4-ruits raam en heeft aan de rechter kant een 4-ruits zijlicht. Links van de deur was vroeger de eerder genoemde schoorsteen die in 1958 plaats maakte voor de huidige deur met glaspaneel. Aan weerszijden van deze deur is een 6-ruits raam. Rechts van de voormalige voordeur is een twaalfruits stolpraam. De beide kopgevels (W,O) hebben elk een hoog venster bestaande uit een twaalfruits stolpraam onder een achtruits bovenlicht. De aanbouw heeft aan voor- en rechterzijde (Z,W) een twaalfruits stolpraam. De indeling van de achtergevel is sinds 1958 niet meer oorspronkelijk. Waardering Het uit 1899 daterende sobere, in cottagestijl naar ontwerp van W.C. Bauer gebouwde kleine woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hof van Eeden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513206
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Frederik van Eeden, stichter van Walden

Walden was de naam van een kolonie, ofwel commune, die de psychiater en schrijver Frederik van Eeden (1860–1932) in 1898 op het landgoed Cruysbergen in Bussum oprichtte.

Deze socialistische (tuinbouw)kolonie was onder meer gebaseerd op gemeenschappelijk grondbezit. De kolonie deed ook dienst als rustoord voor psychiatrische patiënten. De opzet mislukte door zakelijk wanbeheer en verduistering door inwoners. Na eerst nog te zijn veranderd in een verbruikscoöperatie ging Walden in 1907 toch failliet. Het idee voor Walden ontleende Van Eeden aan het populaire boek Walden or Life in the Woods (1854) van Henry David Thoreau (1817-1862). In zijn dagboek beschrijft Van Eeden een wandeling met zijn vrouw en kinderen tussen Elspeet en Nunspeet, waar hij een dergelijke huttenkolonie aantrof.[1] Hij schrijft op 6 juni 1897: "Ik zag een huttenkolonie in het Vierhoutensche bosch, en ik heb nu nog maar een ideaal, mijn leven door te brengen in zoo'n hut, in dat bosch". Onduidelijk is of hij de hutten van eekschillers in Vierhouten als inspiratie heeft gehad of de huisjes van dagloners op de zoom van Nunspeet.

De Nederlandse helderziende Gerard Croiset werd geboren op Walden.


Monumenten in de buurt van Woonhuis behorende tot het complex Hof van Eeden (Walden) in Bussum

Hut behorende tot het complex Hof van Eeden

Franse Kampweg 22
Bussum
Inleiding HUT, behorende tot het complex Hof van Eeden, op circa 6 meter afstand ten oosten van het woonhuis van Truida Everts. De hut werd ..

Villa, voormalig jockeyverblijf

Nieuwe 's-Gravelandseweg 90
Bussum
Inleiding Voormalig jockeyverblijf, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in de Chalet-stijl naar ontwerp van architect C.J. Kruisw..

De Lelie

Nieuwe 's-Gravelandseweg 86
Bussum
Inleiding LANDHUIS "DE LELIE", in Engelse landhuisstijl, in 1898-1899 naar ontwerp van Willem Cornelis Bauer gebouwd op terrein van de kolo..

Bakkerswoning Walden

Nieuwe 's-Gravelandseweg 88
Bussum
Inleiding Klein vrijstaand houten WOONHUIS aan de westzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg met de langsgevel op korte afstand van de weg...

De Maerle (De Merel)

Nieuwe 's-Gravelandseweg 77
Bussum
Inleiding Ruim teruggerooide VILLA in bosrijk gebied aan de oostzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg. De villa, gelegen in een parkachtig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis behorende tot het complex Hof van Eeden (Walden) in Bussum